Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Lietuvas bruņoto spēku paramediķim izvirzītas apsūdzības spiegošanā Baltkrievijas labā

Lietuvā tiesai nodota lieta, kurā apsūdzības spiegošanā Baltkrievijas labā izvirzītas Lietuvas pilsonim, kas dienējis valsts bruņotajos spēkos kā paramediķis, trešdien paziņojusi Ģenerālprokuratūra.

Kā ilglaicīgā operācijā noskaidrojis Lietuvas Valsts drošības departaments (VSD), Baltkrievija ar konkrētu Lietuvas pilsoņu starpniecību centusies iegūt informāciju par Lietuvas bruņotajiem spēkiem, to bruņojumu, īpašo uzdevumu spēkiem, militārās sagatavotības līmeni, karavīru morāli un apņēmību aizstāvēt Lietuvu pret iespējamo agresiju.

28 gadus veco Kauņas iedzīvotāju Baltkrievijas bruņoto spēku ģenerālštāba galvenā izlūkošanas pārvalde savervējusi savā teritorijā un mērķtiecīgi iefiltrējusi Lietuvas armijā īpašu uzdevumu veikšanai, par to maksājot viņam atlīdzību naudā.

Cita starpā viņam uzdots gan vākt informāciju, gan meklēt Lietuvas armijā arī citus vervēšanai piemērotus kandidātus - nepatriotiski noskaņotas personas - un vākt par tām informāciju.

Minētais paramediķis 2007. un 2008.gadā atradies obligātajā karadienestā Lietuvas armijas mācību pulkā, vēlāk dienējis brīvprātīgajos aizsardzības spēkos, bet no 2010.gada iestājies profesionālajā dienestā Lietuvas armijas Dižkunigaiša Aļģirda motorizētā kājnieku bataljonā, kur atradies līdz pat aizturēšanai šā gada janvārī. Dienesta gaitā viņš ne ar ko īpašu nav izcēlies, savus pienākumus pildījis labi un pāris reizes saņēmis komandieru pateicības.

Tiesību strādāt ar slepenu informāciju viņam nav bijis, un prasītās ziņas viņš varējis ievākt savā ikdienas darbībā un mācību laikā, tomēr viņa ievāktie dati, kas ļauj novērtēt armijas vienību kaujasspējas un uzdevumus, varēja kaitēt gan bruņoto spēku, gan Lietuvas valsts drošības interesēm, paziņojumā presei norādījis Lietuvas Bruņoto spēku pavēlnieks ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks. Viņš uzsvēris, ka sadarbībā ar citām institūcijām šo gadījumu izdevies veiksmīgi atklāt.

Vienlaikus Žuks norādījis, ka aizsardzības sistēmā darbojas īpaši informācijas aizsardzības mehānismi un procedūras, un turpmāk par to tiks gādāts vēl vairāk, vienlaikus arī aktīvāk informējot personālu par iespējamajiem spiegošanas riskiem.

Kā ziņots, pirms nepilna mēneša Lietuvas Ģenerālprokuratūra pavēstīja, ka nodod tiesai krimināllietu pret citu Lietuvas pilsoni, kas apsūdzēts spiegošanā Baltkrievijas speciālo dienestu uzdevumā, strādājot "valsts uzņēmumā, kas saistīts ar lidojumu vadību". Kā secināja mediji, vienīgais šāds gaisa satiksmes pakalpojumu, sakaru, navigācijas un uzraudzības pakalpojumu, kā arī gaisa navigācijas informācijas pakalpojumu sniedzējs civilās aviācijas vajadzībām Lietuvā ir valsts uzņēmums Oro navigacija.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes pieļāva, ka nopludinātos datus varēja izmantot ne tikai Baltkrievija, bet arī Krievija, tomēr neizpauda, kāds varētu būt spiegošanas nodarītais kaitējums un vai šī persona, strādājot valsts aviācijas nozarē, mēģinājusi piekļūt datiem par NATO aviācijas spēkiem.

Tobrīd ģenerālprokurora vietnieks Darjus Raulušaitis norādīja, ka aizturētas divas par spiegošanu aizdomās turētas personas, bet informāciju par otro gadījumu nesniedza.

Pašlaik abi spiegošanā apsūdzētie Lietuvas pilsoņi atrodas Viļņas Luķišķu izmeklēšanas izolatorā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits