Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lietuvas likums līdzināsTaliban režīma normām

Lietuvas plašsaziņas līdzekļiem turpmāk jābūt īpaši uzmanīgiem, lai pasargātu bērnus no kaitīgas informācijas, pie kuras varētu pieskaitīt gan filmas par Robinu Hudu un Hariju Poteru, gan Bībeles tekstus un lietuviešu tautas pasakas, kas ir pilnas ar vardarbību. Daži komentētāji jauno likumu jau salīdzina ar Taliban režīma noteikumiem, kas nepieļāva nekādu brīvdomību. Šo likumu asi kritizē arī cilvēktiesību aizsardzības organizācijas; īpašu uzmanību izpelnījies "homoseksuālisma propagandas" aizliegums.

Abstrakts likums

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite sola, ka mēģinās panākt grozījumus likumā par nepilngadīgo aizsardzību no kaitīgas informācijas. Iepriekšējais prezidents Valds Adamkus atteicās izsludināt pretrunīgi vērtēto likumu, taču Seims nepiekāpās un šonedēļ atkārtoti nobalsoja par likuma stāšanos spēkā.

Pie negatīvās informācijas, kas kaitīgi ietekmē bērnu veselību un attīstību, pieskaitīta vardarbības attēlošana (slepkavības, cilvēku un dzīvnieku spīdzināšana). Turpmāk nedrīkstēs attēlot arī ļaunprātīgu īpašuma iznīcināšanu, aizliegts idealizēt noziedzniekus. Nedrīkst izplatīt informāciju, kas bērniem var izraisīt šausmas un bailes.

Aizliegts labvēlīgā gaismā attēlot smēķēšanu, alkohola un narkotiku lietošanu. Nedrīkst pazemot "ģimenes vērtības", slavināt homoseksuālismu un poligāmiju. Par bērniem kaitīgu informāciju uzskatāma arī mirstoša cilvēka atainošana, paranormālu parādību attēlošana, kā arī erotika.

Likums attiecas uz visu publisko informāciju, it sevišķi uz TV, internetu un datorspēlēm. Kaitīgo informāciju nedrīkstēs demonstrēt no pulksten sešiem rītā līdz 23 vakarā. Likuma pretinieki uzskata, ka tas ir pārāk abstrakts, jo gandrīz jebkādu informāciju var klasificēt kā bērniem kaitīgu. Piemēram, TV ziņās nedrīkstēs rādīt kadrus no karadarbības zonas. Filmas par Robinu Hudu uzskatāmas par noziedznieka idealizāciju, savukārt katoļu baznīcas svēto paveikto brīnumu apraksts faktiski ir paranormālu parādību propaganda.

Cenzūras atjaunošana?

Seima deputāte Marija Aušrine Paviļoniene uzskata, ka bērni no kaitīgās informācijas jāaizsargā nevis ar aizliegumiem, bet gan ar izglītošanu. Viņai piekrīt kolēģis Roks Žilinsks, kurš šo likumu raksturo kā praktiski neizpildāmu. "Tas ir pirmais solis uz to, lai sāktu dedzināt grāmatas par Hariju Poteru. Sakiet, pie kādas informācijas tagad jāpieskaita stāsti par Kristus mistisko ieņemšanu vai viņa augšāmcelšanos no miroņiem?" vaicā R.Žilinsks.

Viens no likuma autoriem Valentīns Stundis gan uzskata, ka šāds likums ir nepieciešams. "Mēs meklējām līdzsvaru starp vārda brīvību un bērna tiesībām. Daudzas normas par negatīvās informācijas būtību mēs vienkārši pārņēmām no žurnālistu ētikas kodeksa," Dienai stāsta V.Stundis. Viņš kategoriski noliedz, ka šis likums būtu uzskatāms par cenzūru. Informācijas atbilstību likumam izskatīs kompetentas iestādes. Daļa atbildības par bērnu pasargāšanu no kaitīgās informācijas būs jāuzņemas vecākiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits