Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lukašenko: Uz Latviju un Lietuvu izdarīts spiediens saistībā ar sankcijām pret Baltkrieviju

Eiropas Savienībā (ES) sāk apzināties, ka sankcijas pret Baltkrieviju ir postošas, - šādu viedokli ceturtdien ārpolitikas jautājumiem veltītā konferencē paudis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, piebilzdams, ka uz dažām valstīm, piemēram, Latviju un Lietuvu, saistībā ar šīm sankcijām ticis izdarīts milzīgs spiediens.

"Mēs saprotam, ka dažas valstis, teiksim, Lietuva un Latvija, nevēlas, ka mēs pārtrauktu ar tām kontaktus un aizietu no to tirgiem, ka mēs vairs nepiegādātu produkciju viņu ostām," viņš sacījis. "Mēs saprotam, ka uz tām tiek izdarīts nežēlīgs spiediens. Mēs to lieliski saprotam, un tomēr mums jāstrādā aktīvi, bez jebkādiem kareivīgiem izlēcieniem. Eiropiešiem nemitīgi jāliek saprast - mēs neesam pret attiecību normalizēšanu, bet tam jānotiek bez jebkāda spiediena un šantāžas."

Baltkrievijas līderis arī paziņojis, ka saņēmis "daudz priekšlikumu, tostarp no uzņēmējiem un kompānijām" jautājumā par to, kā reaģēt uz ES sankciju politiku, taču uzskata, ka Minskai jāreaģē "skaisti un ar pašcieņu" - nedz padodoties spiedienam, nedz ķeroties pie pārlieku kareivīgām metodēm. Pēc viņa sacītā, reakcijai "nevajadzētu būt pārspīlētai, kaitēt Baltkrievijas ekonomikai, tās attiecībām ar normālajiem eiropiešiem".

"Eiropas Savienībā ir dažādi eiropieši - ierēdņi, birokrāti un veselas valstis. Ir, piemēram, Lietuva un Latvija. Vai tās vēlas, ka mēs pārtrauktu ar tām sakarus un aizietu no to tirgus? Bet mēs saprotam, ka uz tām tiek izdarīts milzīgs spiediens," izteicies Lukašenko.

Pieskaroties jautājumam par ES diplomātiem, kas atsaukti no Minskas, viņš paziņojis, ka "atgriezties viņiem nebūs tik vienkārši kā aizbraukt".

Kā spriedis Baltkrievijas līderis, ja jau Eiropas valstis sūtījušas savus vēstniekus, līdz ar to tās apliecinājušas šai valstij atzīšanu un cieņu, taču Baltkrievija vēstniekus nav izraidījusi - viņi aizbraukuši paši, izšķiroties par šādu diplomātisku un politisku soli. "Mēs uz to reaģējām mierīgi, un es palūdzu amatpersonām, lai netiktu celts troksnis. Gribēja un aizbrauca," viņš izteicies.

"Bet, runājot par atgriešanos, - nu tad jau paskatīsimies, kā viņi atgriezīsies Baltkrievijā. Taču nevarētu arī teikt, ka mēs viņus nelaidīsim iekšā," sacījis Lukašenko. "Mēs ar ārlietu ministru esam vienojušies, ka jautājumu par katru valsti un katru vēstnieku izskatīsim atsevišķi."

ES 28.februārī atsauca no Baltkrievijas uz konsultācijām visus savus vēstniekus, tādējādi reaģējot uz Minskas aicinājumu, lai valsti atstāj ES pārstāvniecības vadītāja latviešu diplomāte Maira Mora un Polijas vēstnieks Lešeks Šerepka.

Pagājušajā nedēļā izdevumā EUobserver parādījās ziņa, ka vēstnieki varētu atgriezties Minskā pēc Lieldienām. Trešdien šādu informāciju apliecināja arī ziņu aģentūra BelaPAN, atsaucoties uz vairākiem informācijas avotiem kādas ES dalībvalsts Ārlietu ministrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits