Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Mediji: EK vēl neierosinās sankcijas pret Poliju

Eiropas Komisija (EK) nākamnedēļ vēl necentīsies panākt sankciju piemērošanu Polijai, kuras nesenās reformas raisījušas bažas par likuma varas un Eiropas Savienības (ES) tiesību normu ievērošanu, atsaucoties uz EK ziņojumu, piektdien ziņo poļu mediji.

Pēc nākšanas pie varas Polijā 2015.gada beigās partija Likums un taisnīgums (PiS) īstenojusi vairākas reformas, tostarp tiesu sistēmā, kas vienubrīd draudēja valstī izraisīt konstitucionālo krīzi. Valdības kritiķi apgalvo, ka šīs reformas esot kaitējušas demokrātijai un tiesību stāvoklim, ko PiS kategoriski noliedz.

Pagājušā gada janvārī EK paziņoja, ka ierosinājusi pret Poliju likuma varas aizsardzības procedūru, kas teorētiski varētu novest pie sankcijām pret Varšavu, tostarp pie tās balsstiesību apturēšanas, taču tam būtu nepieciešama visu pārējo ES dalībvalstu piekrišana.

Izmeklēšana tiek veikta, lai pārbaudītu, vai Polijas jaunie likumi nav pretrunā ar ES tiesību normām.

Polijas privātā radiostacija RMF FM vēsta, ka EK ir sastādījusi īsu ziņojumu, kurā izklāstītas Polijas valdības aktivitātes kopš 2015.gada beigām. EK ziņojumā, kas, domājams, tiks prezentēts otrdien Vispārējo lietu padomē Briselē, arī uzskaitītas sankcijas, kādas Polijai varētu tikt piemērotas par demokrātisko principu pārkāpšanu. Tomēr RMF FM norāda, ka otrdien nekādi lēmumi vēl netikšot pieņemti.

Arī EK viceprezidents Franss Timmermanss intervijā aģentūrai Reuters izteicies, ka nav gatavs spert tālākus soļus.

"Mūsu rīcībā ir daudz instrumentu (..). Es domāju, ka vēl ir laiks politiskam dialogam," viņš piebilda.

ES diplomāts, kas runāja ar RMF FM, sacīja, ka EK ziņojums "tikai informēs par likuma varas situāciju Polijā".

"Eiropas Komisija vēlas pārbaudīt dalībvalstu noskaņojumu pret Poliju un izzondēt, vai ES valstis atbalstīs EK turpmākos soļus," skaidroja diplomāts.

Cits avots RMF FM atzina, ka dalībvalstis, visticamāk, neatbalstīs tik stingru EK rīcību, kāda tika īstenota 2004.gadā, vēršoties pret Austriju, reaģējot uz galēji labējās Brīvības partijas iesaistīšanu valdībā.

"Tolaik efekts bija tāds, ka sabiedrība nostājās valdības pusē. Mēs nevēlamies pretēju efektu iecerētajam," norādīja avots.

EK ir nosūtījusi Polijai rekomendāciju sarakstu, un Varšava paziņojusi, ka ir uz to atbildējusi. Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis deklarēja, ka ar to arī šī lieta esot izbeigta, taču EK nav apmierināta ar Varšavas atbildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits