Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mēneši iet, bet neziņa par Brexit tikai pieaug

Kopš referenduma, kurā briti lēma par labu Apvienotās Karalistes aiziešanai no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit, aizritējuši jau gandrīz četri mēneši, tomēr šajā laikā tikai pieaugusi neziņa par to, kāds būs Lielbritānijas izstāšanās process un turpmākās attiecības ar bloku. Britu salās izvērsušās debates par "smago" un "vieglo" izstāšanās scenāriju, tomēr nevienā gadījumā premjerministres Terēzas Mejas valdība nespētu pildīt vēlētājiem doto galveno solījumu – atgūt it kā zaudēto suverenitāti.

Meja, kura premjera krēslā nomainīja referenduma ierosinātāju Deividu Kemeronu, šomēnes paziņoja, ka līdz marta beigām aktivizēs Lisabonas līguma 50. pantu, formāli sākot sarunas ar ES par Apvienotās Karalistes izstāšanos. Process prasīs vismaz divus gadus, kuru laikā Londonai un Briselei būs jāvienojas arī par tādiem sarežģītiem jautājumiem kā imigrācija un pieeja ES vienotajam tirgum.

Britu premjere ir likusi saprast, ka viņas prioritāte sarunās ar ES būs imigrācijas ierobežošana no bloka dalībvalstīm, nevis brīva pieeja ES vienotajam tirgum un dalība ES Muitas savienībā. Tas liek domāt, ka Meja atbalsta tā dēvēto smago izstāšanos, jo Brisele ir skaidri pateikusi, ka, nosakot griestus, cik daudz strādājošo no ES ik gadu var doties uz Apvienoto Karalisti, tiktu ierobežota brīva darbaspēka pārvietošanās, kas ir viens no ES vienotā tirgus pamatelementiem. 

Tādā gadījumā Lielbritānija varētu turpināt tirdzniecību ar ES dalībvalstīm, bet jau maksājot izvedmuitu un ievedmuitu. Apvienotās Karalistes Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka «smagā» izstāšanās nozīmētu iekšzemes kopprodukta samazināšanos par 9,5% un ikgadējo nodokļu ieņēmumu samazināšanos par 66 miljardiem mārciņu (73 miljardi eiro), raksta Ibtimes.co.uk. 

"Vieglās" izstāšanās gadījumā Apvienotā Karaliste varētu iestāties Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ), kas nodrošinātu tikai daļēju pieeju ES kopējam tirgum. Dalība EEZ arī nozīmētu, ka Lielbritānijai būtu jāpiekrīt brīvai personu kustībai, jāveic iemaksas ES budžetā, bet valstij nebūtu politiskās pārstāvniecības ES. Domnīca Open Europe norādījusi, ka tādā gadījumā Lielbritānija kļūtu par «ES satelītvalsti». Finanšu ministrija lēš, ka dalība EEZ nodarītu vismazāko ekonomisko ļaunumu, jo nodokļu ieņēmumos zaudētu «tikai» 20 miljardu mārciņu (22 miljardi eiro) gadā.  
ES Padomes prezidents Donalds Tusks pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Apvienotās Karalistes vienīgā alternatīva "smagajam" Brexit esot palikšana ES.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet pirmdienas, 17. oktobra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits