Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Norvēģija ierobežos bēgļu pieplūdumu

Valsts atzīst nespēju integrēt visus patvēruma meklētājus

Vairāk nekā divas reizes varētu būt pieaudzis patvēruma meklētāju skaits Norvēģijā pēdējā gadā, ja decembra dati atbildīs prognozētajiem. Vairākums patvēruma lūdzēju neatbilst bēgļu statusam un viņiem netiek piešķirts patvērums un uzturēšanās atļauja Norvēģijā, tāpēc valdība publiski paziņojusi, ka Norvēģija mainīs imigrantu uzņemšanas kārtību.

Pērn Norvēģijā ieradās 6500 patvēruma meklētāju, taču šā gada pirmajā pusgadā vien valstī ieradušies 6700 cilvēku. Tiek prognozēts, ka līdz gada beigām viņu skaits sasniegs 15 tūkstošus. Valdībai bēgļu uzņemšanas iestādēm nācies papildus piešķirt 6,4 miljardus kronu (560 miljonus latu). Jauna valsts budžeta veidošanas priekšvakarā šādi neparedzēti izdevumi galvassāpes sagādā pat Norvēģijai.

Neuzturēs cerības

"Mēs to darām tādēļ, lai cilvēki, kuriem patiesi pienākas bēgļu statuss, tiktu pienācīgi aizsargāti, un lai mūsu sabiedrība spētu veiksmīgi integrēt tos, kuri uzsāk jaunu dzīvi Norvēģijā," preses konferencē sacīja premjerministrs Jenss Stoltenbergs. "Tāpat ir bezatbildīgi uzturēt nepatiesas cerības jau tā nabadzīgos cilvēkos, kuri samaksājuši fantastiskas summas braucienam uz Norvēģiju. Labāk ir laicīgi informēt, ka brauciens būs bezjēdzīgs," norādīja valdības vadītājs.

Viena no izmaiņām ir lēmums par nepilngadīgo personu transportēšanu atpakaļ uz izcelsmes valsti pēc tam, kad viņi ir sasnieguši 18 gadu vecumu. Aizvien vairāk tiks izraidīti iebraucēji no Irākas un Afganistānas, turklāt Norvēģija nolēmusi visiem patvēruma lūdzējiem noņemt pirkstu nospiedumus. Šogad, piemēram, Norvēģijā ir ieradušies 120 eritrejiešu, kuri ir apdedzinājuši vai kā citādi savainojuši pirkstu galus.

Norvēģijas Ārzemnieku direktorāta darbinieki izsaka nožēlu par šādu mokošu un bezjēdzīgu rīcību, kas Norvēģijā ļauj pavadīt tikai trīs papildu nedēļas. Šajā laikā āda atkal atjaunojas un pirkstu nospiedumus var salīdzināt ar citu Eiropas valstu datubāzēm. Līdz šim tas ir beidzies tikai ar to, ka sevi savainojušie cilvēki, kā izrādās, jau ir lūguši patvērumu citur, un tiek transportēti atpakaļ.

Stingrāk arī Zviedrijā

Viens no iemesliem kādēļ palielinājies iebraucēju skaits Norvēģijā ir tas, ka arī Zviedrija nupat ir sākusi izraidīt patvēruma lūdzējus daudz lielākā apjomā nekā līdz šim. Tāpēc sabiedriskās organizācijas, kuras aizstāv bēgļu tiesības, kritizē Norvēģijas valdību par mēģinājumu ierobežot bēgļu uzņemšanu.

Valdība taisnojas, ka tai ir lielas grūtības atrast bēgļu uzņemšanas novietnes. Tā kā vietējās pašvaldības nav tieši pakļautas starptautiskajiem līgumiem, tās bieži atsakās dot vietu telpām, kurās ārzemnieki uzturas, gaidot lietas izskatīšanu. Norvēģijas Sarkanais Krusts kā risinājumu piedāvā aizliegt pašvaldībām atraidīt bēgļus, bet viņu izmitināšanu vajadzības gadījumā noteikt par obligātu visā valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits