Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Orkānā Spānijā un Francijā 15 bojāgājušie

Orkānā Spānijā un Francijā sestdien ir gājuši bojā vismaz 15 cilvēku, paziņoja amatpersonas un meteorologi. Vētras izraisītos negadījumos gāja bojā 11 cilvēki Spānijā un četri - Francijas dienvidrietumos.Vislielākos zaudējumus vētra radījusi Spānijai, kur ziemeļos vēja ātrums brāzmās sasniedza 42 metrus sekundē.

Santboisā pie Barselonas iebrūkot sporta halles jumtam, gāja bojā četri bērni vecumā no deviņiem līdz 12 gadiem un tika ievainoti deviņi cilvēki.Vēl seši cilvēki Spānijā gājuši bojā zem brūkošām sienām, vēja izrautām durvīm vai nolauztiem kokiem. No Portugāles kravas kuģa Galisijas reģiona piekrastē ar helikopteru tika izglābti seši jūrnieki, no kuriem viens vēlāk nomira. Viļņu augstums jūrā vētras laikā sasniedzis līdz pat 21,5 metriem.Francijas dienvidrietumos divus autovadītājus nosita krītoši koki, vienu cilvēku pie viņa mājas nogalināja vēja nestas atlūzas, un 73 gadus veca sieviete nomira, kad vētra pārtrauca viņas inhalatora elektroapgādi.Francijas meteorologi brīdināja, ka vētras var sasniegt 1999.gada vētras spēku, kurā tika izgāzti miljoniem koku. Vēja ātrums Perpiņānā Francijas dienvidrietumos sasniedza 51 metru sekundē, kas ir jauns rekords.Vētras dēļ sestdienas vakarā bija pārtrauca elektroapgāde 1,3 miljoniem mājokļu Francijā un desmitiem tūkstošu mājokļu Spānijā. Izgāzti koki traucēja inženieriem atjaunot elektroapgādi.Francijas dienvidrietumu kūrortpilsētā Biarricā vēja ātrums sasniedza 37 metrus sekundē un tika pārtraukta vilcienu un autobusu satiksme. Francijas prezidents Nikolā Sarkozī solīja svētdien apmeklēt vētras skartos rajonus.Francijā spēcīgā vēja dēļ slēgtas vairākas lidostas, tostarp Bordo un Tulūzā, un lidostas tika slēgtas arī Spānijas ziemeļos no Basku zemes līdz Baleāru salām. Gan Francijā, gan Spānijā traucēta satiksme uz vairākiem autoceļiem un dzelzceļiem, kurus aizšķērsojuši nolauzti koki. Vairākums slēpošanas staciju Pirenejos tika slēgtas lavīnu riska dēļ.Stipro vēju pavada pērkona negaisi, spēcīgas lietusgāzes, kalnos - sniegputeņi. Spēcīgākās vēja brāzmas vērojamas Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidos.Vairākos Spānijas un Francijas reģionos, kā arī Itālijai piederošajā Sicīlijas un Sardīnijas salā ir spēkā augstākās pakāpes brīdinājumi. Šo valstu nacionālie meteodienesti brīdina gan par nopietniem vēja postījumiem, gan piekrastes rajonu applūšanu.

Orkānā bojāgājušie ir arī Vācijā. Kā vēsta Latvijas radio, spēcīgais vējš plosās arī Gruzijā un Turcijā. Vairāk nekā 200 cilvēku Rietumgruzijā vakar palika bez elektrības.

Pēdējās ziņas liecina, ka Turcijas ziemeļaustrumos svētdien noticis sniega lavīnas nogruvums, kurā gājuši bojā vismaz seši alpīnisti un aprakti vēl seši vai septiņi, vēsta vietējā amatpersona.

Ļoti spēcīgs ciklons, kuru Eiropas meteostacijas prognozēja jau iepriekš, sestdien izveidojies virs Atlantijas okeāna, tādēļ visvairāk tas plosījies Francijas dienvidos un Spānijā, Dienai teica Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras (LVĢMA) meteoroloģisko prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna. Šīs gaisa masas, kuras līdzi nesa spēcīgus nokrišņus, virzoties pāri Vidusjūrai Turcijas virzienā, kontinenta iekšienē zaudēja enerģiju, un svētdienas vakarā ciklons vairs nebija tik aktīvs.

Kā prognozē A.Vīksna, ciklona aktivitāte var ilgt līdz sešām dienām, bet postošas sekas šis ciklons vairs nevarētu radīt ne tikai Eiropas dienvidos, bet Eiropā kopumā. Latvijā janvāra beigas jau ierasti ir ciklonu lielākās aktivitātes periods.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits