Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

papildināts (10:56) - Vācijas Bundestāga vēlēšanās triumfē Merkeles partija

Vācijas svētdien aizvadītajās Bundestāga vēlēšanās pārliecinoši uzvarējuši Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas meitaspartija - Kristīgi sociālā savienība (CSU), liecina sākotnējie oficiālie rezultāti.

Par CDU/CSU nobalsojuši 41,5% vēlētāju, kas ir konservatīvo labākais rādītājs pēdējos 23 gados un nozīmē, ka Merkele saglabās kancleres amatu uz trešo pilnvaru termiņu.

Savukārt Merkeles vadīto kristīgo demokrātu pašreizējais koalīcijas partneris - liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) - cietusi lielu sakāvi un nav pārvarējusi iekļūšanai Bundestāgā noteikto piecu procentu barjeru.

Par FDP nobalsojuši tikai 4,8% vēlētāju, kas nozīmē, ka kanclerei būs jāmeklē jauns koalīcijas partneris, jo kristīgiem demokrātiem nedaudz pietrūcis, lai nodrošinātu Bundestāgā absolūto vairākumu.

Pašreiz opozīcijā esošie sociāldemokrāti ieguvuši 25,7% balsu, "zaļie" ieguvuši 8,4% balsu, bet kreiso ekstrēmistu partija Die Linke ("Kreisie") - 8,6% balsu.

Gada sākumā izveidotā eiroskeptiķu partija Alternatīva Vācijai (Alternative für Deutschland - AfD) ieguvusi 4,7% balsu un nav iekļuvusi Bundestāgā.

Vācijas parlamenta apakšpalātā nebūs pārstāvēta arī Pirātu partija, kurai izdevies iegūt 2,2% balsu, un Vācijas galēji labējā Nacionāldemokrātu partija (NPD), kas ieguvusi tikai 1,3% balsu.

Vēstot par vēlēšanu rezultātiem, mediji ziņo par Merkeles "triumfu" un "graujošajiem un vēsturiskajiem" panākumiem. Piemēram, izdevums Spiegel Online ziņo, ka "Vācija beidzot ir kļuvusi pa Angelas Merkelas Zemi".

Arī Eiropas līderi apsveikuši Vācijas kancleri ar pārliecinošo uzvaru.

Merkele svētdien solīja, ka "izmantos rezultātus atbildīgi un uzmanīgi", bet attiecībā uz koalīcijas veidošanu izteicās piesardzīgi, norādot, ka nogaidīs galīgos rezultātus un tad rīkosies soli pa solim.

Visticamākā iespēja ir tā dēvētās lielās koalīcijas veidošana, kurā līdz ar konservatīvajiem būtu pārstāvēti arī sociāldemokrāti.

Merkele iepriekš nav paudusi sajūsmu par iespēju veidot "lielo koalīciju", lai gan savā pirmajā kancleres pilnvaru termiņā, laikā no 2005. līdz 2009.gadam, tādu jau ir vadījusi, un toreizējai "lielajai koalīcijai" izdevās visumā sekmīgi izvadīt Vāciju caur pasaules ekonomiskās krīzes sabangotajiem ūdeņiem.

Merkeles galvenais sāncensis vēlēšanās sociāldemokrātu kandidāts Pērs Šteinbriks, kurš "lielās koalīcijas" ideju ir noraidījis, svētdien atzina, ka "bumba ir Merkeles laukuma pusē".

Vēl viens variants būtu koalīcijas veidošana ar zaļajiem, lai gan abas partijas priekšvēlēšanu laikā savstarpējās sadarbības iespēju vairākkārt noraidīja.

Jebkurā gadījumā novērotāji prognozē smagas sarunas par koalīcijas izveidi, kas var ilgt vairākas dienas un pat nedēļas, bet uzskata, ka jaunā valdība, lai kādu formu tā arī neieņemtu, nenesīs būtiskas izmaiņas eirozonā un pārējā pasaulē. Būs vērojama politikas kontinuitāte.

Papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits