Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

papildināts (19:00) - Eiropas Parlaments apstiprina smēķēšanas apkarošanas direktīvu

Eiropas Parlaments (EP) otrdien apstiprināja ilgi izstrādāto un pretrunīgi vērtēto direktīvu, kas plāno padarīt cigaretes mazāk pievilcīgas jauniešiem.

Vienlaikus EP gan atteicās noteikt, ka elektronisko cigarešu tirdzniecība būs jāveic saskaņā ar medicīnas produktu normatīviem.

Tādējādi e-cigaretes, kuru popularitāte pasaulē piedzīvo strauju pieaugumu, joprojām būs pieejamas tabakas vai specializētajos veikalos, taču tās būs aizliegts pārdot nepilngadīgām personām, kā arī aizliegta būs to reklamēšana.

Tāpat šī direktīva noteiks tabakas uzņēmumiem prasību uz cigarešu paciņām izvietot lielus veselības brīdinājumus, kas aptvers 65% paciņu, bet zīmola nosaukums būs jāizvieto tās apakšējā daļā.

Aizliegts būs arī tabakas produktos izmantot īpašas garšas, taču EP nav apstiprinājis prasību aizliegt tievo cigarešu tirdzniecību, un mentola cigarešu tirdzniecība tiks aizliegta vien astoņus gadus pēc direktīvas stāšanās spēkā.

Jaunie noteikumi saistīti ar Eiropas Savienības (ES) ieceri nākamo piecu gadu laikā bloka dalībvalstīs smēķētāju skaitu samazināt par 2%.

"Mēs zinām, ka smēķēšanu parasti sāk bērnībā, nevis pieaugušā gados. Lai arī smēķēšana pieaugušo vidū lielākajā daļā dalībvalstu mazinājusies, Pasaules Veselības organizācijas dati liecina par pieaugošu tendenci vairāku dalībvalstu jauno smēķētāju vidū," norādīja par parlamenta ierosinājumiem atbildīgā deputāte Linda Makeivana, "mums jāaptur tabakas ražotāji, kas ar dažādām "viltībām" rosina jauniešu smēķēšanu, kā arī jānodrošina patiešām efektīvi brīdinājumi uz cigarešu paciņām. Pēc tam, kad Kanāda 2001.gadā ieviesa liela izmēra ilustratīvus brīdinājums uz iepakojuma, smēķēšana jauniešu vidū samazinājās uz pusi."

Pašreizējie tiesību akti nosaka, ka brīdinājumam par smēķēšanas kaitīgumu jāsedz vismaz 30% no tabakas produktu iepakojuma priekšējās virsmas un 40% no aizmugurējās ārējas virsmas. Deputāti prasa brīdinājumu izmēru palielināt līdz 65% kā priekšpusē, tā aizmugurē, savukārt cigarešu marku norādīt vienīgi iepakojuma aizmugurē. Tāpat būtu jāaizliedz arī iepakojumi, kas satur mazāk nekā 20 cigarešu.

Ierosinājumam aizliegt arī tievās cigaretes neizdevās panākt vairākuma deputātu atbalstu.

Elektronisko cigarešu pārdošana ir jāregulē ar Tabakas direktīvu, izņemot gadījumus, kad tās īpaši veidotas ar mērķi mudināt un palīdzēt atmest smēķēšanu. Šādā gadījumā tās nevajadzētu pakļaut nikotīnu saturošu produktu ierobežojumiem un, līdzīgi kā, piemēram, nikotīna plāksteri, jāregulē ar Eiropas Savienības (ES) zāļu režīmu. Pārējās e-cigaretes nedrīkstētu saturēt vairāk kā 30mg/l nikotīna, uz tām būtu jāizvieto norādes par smēķēšanas kaitīgumu, kā arī tās nedrīkstētu pārdot personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

Nikotīnu saturošu izstrādājumu ražotājiem un importētājiem vajadzētu kompetentajām iestādēm iesniegt sarakstu, kurā norādītas visas izstrādājuma sastāvdaļas un to koncentrācija. Uz e-cigarešu reklāmu vajadzētu attiecināt tos pašus ierobežojumus, ko uz tabakas produktiem.

Deputāti iebilst pret piedevu un aromātu izmantošanu tabakas produktos, jo tas padara produktu pievilcīgāku jauniešiem. Deputāti neprasa aizliegt piedevas, kas nepieciešamas tabakas produktu ražošanai, piemēram, cukuru, tāpat var atļaut arī citas piedevas, skaidri norādot to nosaukumu un koncentrāciju. Lai saņemtu atļauju piedevu lietošanai, ražotājiem vajadzēs iesniegt pieteikumu Eiropas Komisijā (EK).

Lai mazinātu nelikumīgu tirdzniecību ar tabakas produktiem, dalībvalstīm jānodrošina, lai tabakas produktu iepakojuma vienības un ārējais transportēšanas iepakojums būtu marķēts ar unikālu identifikatoru, kas ļauj noteikt to izcelsmi un galamērķi.

Lai arī pagājuši divpadsmit gadi, kopš ES spēkā ir pašreizējie smēķēšanas ierobežojumi, smēķēšana joprojām ir visbiežākais nāves cēlonis novēršamo nāves cēloņu vidū. No smēķēšanas izraisītām slimībām ES ik gadu mirst ap 700 000 iedzīvotāju. Gadu gaitā ar pretsmēķēšanas pasākumu palīdzību izdevies mazināt smēķējošo ES iedzīvotāju skaitu no 40% ES 15 valstīs līdz 28% ES 27 valstīs.

Deputāti parlamenta ierosinājumus direktīvai atbalstīja ar 560 balsīm par, 92 pret un 32 atturoties. Deputāte Linda Makeivana saņēma arī EP pilnvaras sākt sarunas ar dalībvalstīm par Tabakas direktīvas galīgo redakciju.

Pēc tam, kad EP un Padome būs galīgajā lasījumā apstiprinājuši direktīvu, ES dalībvalstīm tā būs 18 mēnešu laikā jāpārnes nacionālajos tiesību aktos. Atbilstība noteikumiem par piedevu aizliegumu būs jāievieš 36 mēnešu laikā, savukārt mentola cigarešu aizlieguma ieviešanai būs atvēlēti vēl pieci gadi. Tabakas produkti, kas neatbilst direktīvai, dalībvalstu tirgū drīkstēs atrasties vēl 24 mēnešus pēc tās stāšanās spēkā, savukārt e-cigaretes - 36 mēnešus.

Šie pēdējo desmit gadu laikā pirmie pret smēķēšanu vērstie pasākumi, kas jo īpaši paredzēti, lai samazinātu smēķēšanu jauniešu vidū, jau iepriekš lika tabakas nozarei rīkot vērienīgu lobēšanas kampaņu, kas apdraudēja otrdienas balsojuma iznākumu.

EP locekļi norāda, ka kompānija Philip Morris vien investējusi 1,4 miljonus eiro, lai pārliecinātu parlamentu atteikties no atsevišķiem ierosinājumiem.

Viens no lobētāju satraukumiem bija saistīts ar e-cigarešu likteni.

Papildināta visa ziņa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla pauž vilšanos par Baidena brīdinājumiem

Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktas ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits