Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Parakstīts līgums par Lietuvas un Polijas energotilta izveides sākšanu

Lietuvas elektroenerģijas pārvades operatore Litgrid piektdien parakstījusi līgumu ar elektroenerģētikas tehnoloģiju koncernu ABB, simboliski aizsākot Baltijas valstu un Eiropas elektroenerģijas tirgus starpsavienojuma izveidi.

Līgums paredz svarīga Lietuvas un Polijas energotilta LitPol Link elementa - līdzstrāvas savienojuma - projektēšanu un būvi 288 miljonu litu (gandrīz 59 miljonu latu) vērtībā. Visa projekta kopējā vērtība būs 1,28 miljardi litu.

Kā parakstīšanas ceremonijā norādījis Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs, LitPol Link projekts ir būtisks posms, kas ne vien nodrošinās reālu Baltijas valstu un Eiropas elektroenerģijas tirgus saslēgšanu, bet arī ļaus Baltijas valstīm uz visiem laikiem izkļūt no līdzšinējās enerģētiskās izolācijas.

"Lietuvai tas vārda tiešā nozīmē ir "enerģētiskais logs" uz Eiropu," viņš uzsvēris. Līdz šim Lietuvas energosistēma savienota tikai ar Latviju, Baltkrieviju un Krievijas Kaļiņingradas apgabalu.

Pēc Neveroviča sacītā, LitPol Link projekts ir viens no Lietuvas enerģētikas tirgus stūrakmeņiem. Tam ir ļoti svarīga nozīme arī Eiropas Savienības iekšējā enerģijas tirgus veidošanā, un projekta aizsākums uzskatāms par ciešas Lietuvas un Polijas enerģētiķu, pašvaldību un valsts institūciju sadarbības rezultātu. Šis projekts ir nozīmīgs arī pašam enerģētikas ministram, kas pirms stāšanās tagadējā amatā vadīja uzņēmumu Litpollink.

LitPol Link projekts, kas iekļauts ES enerģētikas prioritāro projektu sarakstā, ir daļa no Baltijas enerģijas tirgu starpsavienojumu plāna (BEMIP), ko Eiropas Komisija uzskata par veiksmes stāstu un labu sadarbības paraugu citiem ES reģioniem.

Līdzstrāvas savienojums tiks izveidots Alītas transformatoru apakšstacijā. Visu stratēģiski svarīgo Lietuvas un Polijas energosistēmu starpsavienojumu LitPol Link plānots izveidot līdz 2015.gada beigām.

Elektroenerģija pa šiem tīkliem varēs plūst gan vienā, gan otrā virzienā - tas būs atkarīgs no konkurences un tirgus cenām. Kā norāda portāls Lrytas.lt, šobrīd domājams, ka strāva varētu plūst uz Polijas pusi, jo Lietuvas tirgū pieaug potenciālu lētas enerģijas piedāvātāju skaits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits