Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Piemin Kremļa piegādātās raķetes notriektajā lidmašīnā Ukrainā bojāgājušos

Ar pasākumiem Nīderlandē un Austrālijā, piedaloties karalim Vilemam Aleksandram un augstākā līmeņa amatpersonām, vakar tika pieminēta 10. gadadiena kopš aviokompānijas Malaysia Airlines reisa MH17 lidmašīnas notriekšanas virs Austrumukrainas, kurā dzīvību zaudēja 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi, vēsta Deutsche Welle

Starptautiskajā izmeklēšanā tika noskaidrots, ka lidmašīnu notrieca Krievijas atbalstītie Austrumukrainas separātistu kaujinieki ar Krievijas piegādāto raķešsistēmu BUK un ka lēmums par šo ieroču piegādi separātistiem pieņēmis Vladimirs Putins.

Malaysia Airlines reisa Amsterdama–Kualalumpura lidmašīna Boeing 777-200ER pacēlās no Shipholas lidostas 2014. gada 17. jūlijā. Pēc trīs stundu lidojuma, kad lidmašīna atradās virs Doneckas apgabala ap 50 kilometru no Krievijas robežas, virs pilotu kabīnes eksplodēja uz lidmašīnu raidītā Krievijā ražotā kompleksa BUK zemegaiss tipa raķete, sadragājot lidmašīnas fizelāžu.

Starptautiskā izmeklēšana noskaidroja, ka BUK sistēma tajā pašā dienā tika piegādāta no Krievijas 53. pretgaisa aizsardzības brigādes, raķete tika palaista no lauka separātistu kontrolētajā teritorijā. Uzreiz pēc tam BUK nogādāja atpakaļ Krievijā. 2022. gadā tiesa Nīderlandē aizmuguriski atzina divus Krievijas un vienu Ukrainas pilsoni par vainīgiem 298 lidmašīnā esošo cilvēku nogalināšanā. Tiesa arī paziņoja, ka Krievija kontrolēja separātistu spēkus Austrumukrainā.

Īpašā paziņojumā uzbrukumā lidmašīnai bojāgājušos vakar pieminēja arī Eiropas Savienības ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels, kurš uzsvēra, ka pierādījumi liecina: BUK sistēma, ar ko notrieca lidmašīnu, piederēja Krievijas bruņotajiem spēkiem.

"Nekāda Krievijas dezinformācijas operācija nevar aizvirzīt no šiem pamatfaktiem, kas apstiprināti tiesā," paziņoja Ž. Borels. Viņš arī aicināja Maskavu "atzīt savu atbildību šajā traģēdijā" un sadarboties, lai tiktu sodīti vainīgie.

Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanīzs ierakstā Instagram uzsvēra, ka "Austrālija ir nelokāma apņēmībā panākt taisnību un atbildību no tiem, kuri vainīgi šajā šausminošajā vardarbības aktā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits