Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pirmo lidojumu veikusi Eiropas bezpilota kaujas lidmašīna

Sestdien savu pirmo lidojumu veicis Eiropas bezpilota kaujas lidmašīnas Neuron prototips, ziņo projektā iesaistītais uzņēmums Dassault Aviation.

"Tas ievada gan pilotējamo, gan bezpilota kaujas lidmašīnu nākamo paaudzi, ar mērķi saglabāt Eiropas autonomiju šajā jomā," teikts Francijas Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Lidaparāts, kuram nav vertikālas astes, lai to padarītu pēc iespējas nemanāmāku, gaisā atradās 25 minūtes. Lidojumam no zemes sekoja divi lidotāji-izmēģinātāji.

Prototipa Neuron mērķis ir attīstīt tehnoloģijas, kuras būtu izmantojamas nākotnes bezpilota iznīcinātāju ražošanā. Jaunās lidmašīnas Eiropas gaisa spēku rīcībā varētu nonākt ap 2030.gadu.

Projektu 2003.gadā uzsāka Francija, un to atbalsta Zviedrija, Spānija, Šveice un Grieķija. Tā izmaksas ir 406 miljoni eiro, un Parīze sedz aptuveni pusi no šīs summas.

Šobrīd bruņojumā esošās bezpilota lidmašīnas tiek izmantota izlūkošanai vai atsevišķu tēmētu triecienu došanai fiksētiem mērķiem, taču nevienai no tām nevar uzticēt kaujas lidmašīnas uzdevumus.

Kamēr Pentagons grasās drīzumā izsludināt konkursu par pirmo bezpilota iznīcinātāju ražošanu, Eiropas valstis šādus ieročus pagaidām nevar atļauties.

Tomēr Dassault Aviation aicina ieinteresētās Eiropas valdības finansēt darboties spējīga prototipa izstrādes programmu, lai neatpaliktu no citām valstīm inženiertehniskā ziņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits