Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Polijā izvietos ASV kara aviācijas mācību vienību

Polija parakstījusi vienošanos ar ASV par pastāvīgas militārās aviācijas vienības izvietošanu Polijā. Tajā pilotus apmācīs vadīt iznīcinātājus F-16 un transportlidmašīnas C-130, lai uzlabotu poļu armijas efektivitāti. «Sākot no 2013. gada, mēs plānojam regulāru un periodisku aviācijas klātbūtni un pilotu apmācību četrreiz gadā,» Polijas aizsardzības ministru Bogdanu Klihu citē Reuters.

Tā būs pirmā pastāvīgā ASV spēku vienība Polijā. Līdz šim poļu piloti mācības izgāja ASV, lai gan treniņmisijas notikušas arī Beļģijā, Francijā un pēdējā laikā arī Spānijā.

Vienošanās, ko pirmdien parakstīja poļu aizsardzības ministrs B. Klihs un ASV vēstnieks Polijā Lī Feinšteins, pieņemta ar nelielu novēlošanos. Sākotnēji domāts, ka to parakstīs ASV prezidents Baraks Obama, kas maijā viesojās Polijā. Par konkrētākām līguma detaļām puses paredz vienoties 2012. gadā. Līgumā norādītas trīs bāzes vietas, kurās šobrīd atrodas 48 F-16 un astoņi C-130 lidaparāti. Taču pēc Polskie Radio rīcībā esošas neoficiālās informācijas, gaisa kuģu skaits varētu tikt palielināts.

Polija kopš 1999. gada ir NATO dalībvalsts un jau sen paudusi atbalstu ASV karaspēka dislokācijai tās teritorijā, ko tā saista ar nodrošināšanos pret Krievijas ietekmi. Maijā B. Obamas vizītes laikā tika atbalstīta iecere 2018. gadā izvietot Polijas teritorijā pārtvērējiznīcinātājus, kas ir daļa no ASV veidotā pretraķešu aizsardzības vairoga, kura mērķis ir pasargāt Eiropu no tādu valstu kā Irāna radītajiem draudiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits