Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Polija sašutusi par Krievijas izmainīto tekstu uz Kačiņska piemiņas plāksnes

Polija ir sašutusi par izmainīto tekstu piemiņas plāksnē, kas veltīta lidmašīnas avārijā Krievijā pirms gada bojā gājušā Polijas prezidenta Leha Kačiņska piemiņai. Maskava savukārt paudusi izbrīnu par šādu Varšavas reakciju.

Piemiņas plāksnes teksta oriģinālajā poļu versijā bija rakstīts, ka Kačiņskis un pārējie 95 avārijas upuri bija ceļā uz Katiņas slaktiņa piemiņas ceremoniju.

Taču Krievijas amatpersonas to nomainījušas pret citu plāksni, uz kuras ir teksts poļu un krievu valodās, bet izņemta atsauce uz Katiņas slaktiņu.

Izmaiņas tekstā Polija atklāja sestdien, kad avārijā bojā gājušo ģimenes locekļi ieradās memoriālā, lai pieminētu pirms gada notikušo aviokatastrofu.

Plāksnes nomaiņa izraisījusi sašutumu Varšavā. Diplomāti ziņojuši, ka Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis pirmdien, kad viņš apmeklēs aviokatastrofas vietu Smoļenskā, varētu nenolikt vainagu pie plāksnes.

Vairākas Krievijas amatpersonas svētdien izteikušās, ka Polijas puse plāksni uzstādījusi bez oficiālas atļaujas.

Smoļenskas apgabala gubernators Sergejs Antufjevs aizstāvējis tekstā veiktās izmaiņas. "Šī nav vieta, kur mēs sērojam par poļu [Katiņas] traģēdiju. Šeit mēs pieminam lidmašīnas katastrofas upurus," viņš paziņojis.

Krievijas ziņu aģentūras citē vārdā nenosauktu savas valsts Ārlietu ministrijas pārstāvi, kurš izteicies, ka sākotnējā piemiņas plāksne poļu valodā esot uzstādīta, neinformējot par to Krievijas pusi, un Polijas Ārlietu ministrija pēc tam brīdināta, ka tā jānomaina pret jaunu plāksni divās valodās, taču Varšava uz šo informāciju neesot reaģējusi.

"Krievijas Ārlietu ministrija cer, ka Polijas amatpersonas zina, ka Krievijas Federācijā krievu valoda ir valsts valoda," izteicies ministrijas pārstāvis. "Šajā sakarā oficiāla Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvja komentāri izraisa izbrīnu."

Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvis sestdien Varšavā nosauca Krievijas puses veikto plāksnes nomaiņu par "ļoti sliktu lēmumu, kas negatīvi ietekmē ne vien piemiņas pasākumus, bet divpusējās attiecības kopumā".

Aviokatastrofa notika pirms gada, kad Polijas prezidents, kā arī 95 citas augstākās Polijas amatpersonas un sabiedrības pārstāvji devās uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940.gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu.

Polijas un Krievijas attiecības aptumšo arī ieilgusī avārijas apstākļu izmeklēšana un izmeklētāju nevienprātība par notikušo.

Krievijas izmeklētāji uzskata, ka traģēdijā vainojamas augsta ranga poļu amatpersonas, kuras atradās Krievijā avarējušās prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas pilota kabīnē un izdarīja spiedienu uz apkalpi, kas savukārt ignorēja no Smoļenskas saņemto informāciju par nepiemērotajiem laika apstākļiem lidostā un nepieņēma lēmumu veikt nosēšanos rezerves lidlaukā.

Tikmēr Polijas puse uzskata, ka piloti pieņēmuši lēmumus, ietekmējoties no Krievijas dispečeru komandām, kas nav savlaicīgi ziņojuši par to, ka lidmašīna ir novirzījusies no kursa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits