Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Polijā turpinās protesti pret valdību

Polijā svētdien jau trešo dienu turpinās protesti pret valdību, ziņo Polijas Radio.

Protestus un nesaskaņas starp valdību un opozīciju izraisījis valdošās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) plāns parlamentā ierobežot žurnālistu piekļuvi deputātiem.

Protestētāji Varšavā sapulcējās pie Polijas Konstitucionālā tribunāla ēkas, lai izrādītu solidaritāti Konstitucionālā tribunāla priekšsēdētājam Andžejam Žeplinskim, kura pilnvaru termiņš beidzas pirmdien.

Kopš "Likums un taisnīgums" nākšanas pie varas 2015.gada oktobrī Žeplinskis bijis neērta figūra valdībai. Konstitucionālais tribunāls viņa vadībā nobloķējis vairāku valdības rosinātos likumprojektus.

"Likums un taisnīgums" (PiS) valdība drīz pēc nākšanas pie varas veica reformas arī tieslietu sistēmā. Gan Eiropas Padome, gan Eiropas Parlaments paudis bažas par to, bet Varšava paziņojusi, ka Eiropas Savienībai (ES) nav jājaucas Polijas iekšējās lietās.

Vienlaikus Varšavā svētdien plānota arī demonstrācija valdības atbalstam.

Konservatīvais laikraksts "Gazeta Polska" svētdien organizē demonstrāciju "demokrātijas atbalstam", vēršoties galvenokārt pret privātajiem medijiem, ko uzskata par "opozīcijas režīma" atbalstītājiem.

Demonstrācija plānota pie prezidenta pils.

Tikmēr policistu arodbiedrība paziņojusi, ka nevēlas tik ierauta politiskos strīdos, un likumdevēju iejaušanas demonstrācijā piektdien pie parlamenta ēkas bijusi tieša pienākumu pildīšana.

Aculiecinieku uzņemtajos video redzams, kā policisti pielieto spēku pret demonstrantiem, lai tos izklīdinātu.

Opozīcijas deputāti piektdien nobloķēja Seima darbu valsts budžeta pieņemšanā. Valdošās partijas biedri tad balsojumu sarīkoja citā telpā, kas atbilstoši opozīcijas traktējumam neesot bijis likumīgs. Opozīcijas partijas vēlas panākt atkārtotu balsojumu.

Likumdevēji, kas izjauca balsojumu, vēl arvien nav atstājuši plenārsēžu zāli, kur plāno palikt līdz otrdienai.

Tikmēr ārpusē pie parlamenta ēkas un citviet Varšavā un citās Polijas pilsētās piektdien un sestdien notika demonstrācijas, protestējot pret valdošās partijas plānu parlamentā ierobežot žurnālistu piekļuvi deputātiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits