Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Polijas pašvaldību vēlēšanās opozīcijā palikusī PiS apsteigusi premjera partiju

Polijas pašvaldību vēlēšanās svētdien uzvarējusi nacionālkonservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS), kas decembrī pēc astoņiem gadiem pie varas nonāca parlamenta opozīcijā, liecina nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti.

Tikmēr Varšavā pārliecinoši uzvarējis līdzšinējais mērs Rafals Tšaskovskis, kas pārstāv valdošajā Pilsoniskajā Koalīcijā (KO) ietilpstošo pašreizējā premjerministra Donalda Tuska vadīto liberāli konservatīvo partiju "Pilsoniskā platforma" (PO).

Svētdien notikušās vietējo un reģionālo pašvaldību vēlēšanas, kurās tika ievēlēti mēri, pašvaldību padomju locekļi un 16 reģionālo sapulču locekļi, bija pirmais Tuska valdības pārbaudījums pēc bijušās opozīcijas uzvaras pagājušā gada parlamenta vēlēšanās.

Nobalsojušo vēlētāju aptaujas, ko veica "Ipsos", liecina, ka reģionālajā līmenī PiS ieguvis 33,7% balsu, kamēr KO atbalstījis 31,9%.

KO valdības koalīcijas partnerus - apvienību "Trešais ceļš" (TD) un kreiso partiju apvienību "Kreisie" - atbalstījuši attiecīgi 13,5% un 6,8% vēlētāju, bet radikāli labējo Konfederācijas partiju - 7,5% vēlētāju. Ierasti nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultāti būtiski neatšķiras no reālajiem vēlēšanu rezultātiem.

21.aprīlī vēlēšanu otrā kārta gaidāma vietās, kur mērs pirmajā kārtā nesaņēma vismaz 50% vēlētāju atbalsta. Tšaskovski Varšavā atbalstīja gandrīz 60% galvaspilsētas vēlētāju. Gdaņskā KO atbalstītā līdzšinējā mēre Aleksandra Dulkeviča saņēmusi 62,3% balsu.

Pašvaldību vēlēšanas tiek uzskatītas arī par indikatoru, kas varētu liecināt par jūnijā gaidāmo Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu iznākumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits