Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Polijas premjers: Mēs negribam sadalītu divu ātrumu ES

Polijas jaunais premjerministrs Mateušs Moraveckis otrdien parlamentā paziņoja, ka viņa valdība ir pret divu ātrumu Eiropas Savienību (ES), kas sadala valstis labākās un sliktākās.

Moraveckis ieskicēja savu ārpolitiku un iekšpolitiku, sakot runu parlamentā dienu pēc tam, kad viņš deva premjera amata zvērestu, nomainot šajā amatā Beātu Šidlo.

Skaidrojot vadības maiņu, valdošā konservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS) ir norādījusi, ka ir nepieciešams fokusēties uz tautsaimniecību, kas pēdējos gados gan ir augusi, tomēr tajā ir nepieciešamas inovācijas, turklāt arī jāuzlabo Polijas attiecības ar ES un ārvalstīm.

Moraveckis līdzšinējā kabinetā ieņēma finanšu un attīstības ministra amatu.Viņš ir bijušais baņķieris un pārvalda angļu un vācu valodas. Moraveckis tiek uzskatīts par cilvēku, kas Poliju ārzemēs varētu reprezentēt labāk.

Polijai pēdējā laikā ir radušies konflikti ar ES līderiem, kas draudējuši ar soda akcijām pret Polijas darbībām, kuras viņi uzskata par pretējām ES vērtībām.

Moraveckis savā runā brīdināja neignorēt Polijas balsi laikā, kad ES debatē par savu nākotni.

"Dārgā Eiropa, Polijas gabaliņš noteikti perfekti iekļaujas Eiropas puzlē, bet to nedrīkst ielikt nepareizi vai ar spēku, jo tā jūs sagrausiet šo attēlu un mūsu gabaliņu," teica Moraveckis.

Viņš uzsvēra, ka laikā, kad ES debatē par savu nākotnes veidolu pirms gaidāmās Lielbritānijas izstāšanās un ekonomiska un sociāla spiediena apstākļos, Polija ir pret jebkādu šķelšanos.

"Mēs negribam divu ātrumu savienību. Mēs nepiekrītam, ka Eiropa tiktu sadalīta labākās un sliktākās [valstīs]," kur spēcīgākām valstīm tiktu dota priekšroka, sacīja Polijas premjers.

"Tas nav pareizi," sacīja Moraveckis.

Polijai ir radušās domstarpības ar ES vairākos jautājumos, tostarp par Polijas atteikšanos uzņemt migrantus pēc kvotu programmas, Polijas tiesu sistēmas reorganizāciju, ko ES uzskata par draudu likuma varai, un par koku ciršanu Belovežas gāršā.

Moraveckis sacīja, ka Polija pakļausies ES augstākās tiesas lēmumam koku ciršanas jautājumā, kas ir gaidāms tuvāko mēnešu laikā.

Premjers arī solīja, ka viņa valdība tāpat kā iepriekšējā fokusēsies uz sociālās labklājības jautājumiem. Šidlo valdība bija īstenojusi sociālās reformas bērnu pabalstu jautājumā, pazeminājusi pensionēšanās vecumu un paaugstinājusi algas.

Polijas parlaments, kurā valdošajai partijai PiS ir vairākums, otrdien apstiprināja Moravecka valdību ar 243 balsīm par un 192 pret.

Moraveckis nav veicis izmaiņas valdības sastāvā, bet pieļauj iespēju, ka tādas varētu notikt janvārī.

Top komentāri

ViediVārdi
V
Citēju: "to nedrīkst ielikt nepareizi vai ar spēku, jo tā jūs sagrausiet šo attēlu un mūsu gabaliņu" - pat ar visu LETAS Briselsorosoīdu mīlestību dažreiz nākas pateikt vismaz daļu taisnības, nevis tā vienkārši ignorēt kā piemēram Polijas vismaz 60 000 neatkarības dienas demonstrantus par brīvu Poliju bez migratiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits