Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Priekšnieki Francijā baidās no gūsta

Policija neiejaucas, ja protestējošie darbinieki pret gūstekni neizmanto fizisku vardarbību. Francijas revolucionārās tradīcijas ekonomikas krīzes laikā atbalsojas arī uzņēmumu sienās, jo cīņā par darbavietu un atalgojuma saglabāšanu strādnieki ir gatavi ķerties pie citviet pasaulē neredzētiem paņēmieniem. Pēdējā laikā populāra kļuvusi uzņēmumu priekšnieku saņemšana par ķīlniekiem, lai pieprasītu strādniekiem labvēlīgus nosacījumus.

Policija neiejaucas

Šonedēļ vairāk nekā diennakti strādnieku gūstā pavadīja 3M farmaceitiskās rūpnīcas direktors Liks Ruselē, kuru strādnieki ieslodzīja viņa kabinetā. Darbinieki bija saniknoti par strādnieku atlaišanu un, viņuprāt, nepietiekamo kompensāciju. 3M rūpnīca plāno atlaist 110 no 235 darbiniekiem. Arodbiedrība pieprasīja, lai atlaistie strādnieki saņemtu kompensāciju, kas būtu līdzvērtīga divu līdz trīs gadu darba algai. "Mēs bijām spiesti rīkoties izmisuma dēļ," vēsta rūpnīcas strādnieks Sirils Fufels. Pēc tam, kad uzņēmuma vadība piekrita turpināt sarunas ar strādniekiem, L.Ruselē tika atbrīvots no gūsta.

Pirms pāris nedēļām līdzīgā incidentā bija iesaistīts arī Sony France vadītājs, arī toreiz strādnieki pieprasīja lielāku kompensāciju par atlaišanu. Policija parasti neiejaucas šādos strīdos, jo strādnieki sola atturēties no fiziskas vardarbības pret priekšniekiem.

Priekšnieku atbildība

Strādnieki uzskata, ka priekšniekiem jāuzņemas atbildība par sociālās spriedzes pieaugumu, jo viņi pieņēma lēmumus, kuru dēļ tūkstošiem cilvēku tagad zaudē darbu. "Kas vēju sēj, tas vētru pļauj. Vardarbīgi rīkojas tie, kas likvidē darbavietas, nevis tie, kas mēģina tās nosargāt," ziņu aģentūrai AFP stāsta arodbiedrības CGT pārstāvis Bruno Lemerls.

Francijā bez darba jau palikuši gandrīz 2,4 miljoni cilvēku, februārī vien bezdarbnieku rindas papildināja ap 80 000 cilvēku, informē Reuters. Paredzams, ka šogad bezdarbnieku skaits turpinās palielināties. Tas varētu sagādāt grūtus brīžus priekšniekiem, kas spiesti paziņot bēdīgo vēsti saviem darbiniekiem.

Līdzšinējā pieredze rāda, kas sliktās ziņas apdraud pašu priekšnieku drošību. Francijas satīriskā avīze Le Canard Enchaine nesen publicēja karikatūru, kurā attēlots priekšnieks, kas helikopterā lidinās virs rūpnīcas un kliedz uz strādniekiem: "Jūs visi esat atlaisti!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits