Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sala dēļ Eiropai draud energoresursu bads

Eiropu šonedēļ pārsteiguši novembra beigām un decembra sākumam netipiski bargi laikapstākļi, kuru dēļ lielā daļā kontinenta paralizēta dzīve un strauji audzis pieprasījums pēc energoresursiem.

Sinoptiķi steidz prognozēt, ka šoziem varētu tikt piedzīvota rekordzema gaisa temperatūra, tāpēc cilvēku vēlme pēc siltuma var prasīt vairāk resursu. Tas draud ar augstām energoresursu cenām un nespēju apmierināt pieprasījumu pēc enerģijas. Lielbritānijā jau tagad izlietota krietna daļa ziemai paredzēto gāzes rezervju.

Mazāk elektrības

Pagājušajā nedēļā izveidojusies sniega sega un straujā temperatūras pazemināšanās eiropiešus pārsteidza nesagatavotus, jo pierasts, ka lielākajā daļā kontinenta mēnesi pirms Ziemassvētkiem ir lietains un silts. Laika prognožu kompānija Weather Services International (WSI) skaidro, ka negaidīti agro ziemu izraisījuši augsta spiediena apgabali virs Atlantijas okeāna, tāpēc tiek aizkavēti rietumvēji, kas parasti šajā gada laikā Eiropā uztur maigākus laikapstākļus.

WSI paredz, ka laikaposmā no decembra līdz februārim Lielbritānijā un kontinentālās Eiropas rietumos vidējā gaisa temperatūra būs zemāka, nekā ierasts.

Lielas problēmas aukstums var sagādāt Lielbritānijai, kur 40% elektrības saražo no dabasgāzes, arī liela daļa mājsaimniecību siltumu iegūst no šī energoresursa. Augstā pieprasījuma dēļ valsts lielākā gāzes krātuve jau tagad ir krietni patukšota, un, turpinoties šādiem laikapstākļiem, svarīgā energoresursa piegādes pēc janvāra var apsīkt, vēsta Reuters.

Vācijā aukstās ziemas dēļ krietni var samazināties elektroenerģijas apjoms, kas iegūts no vēja. Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā un Dānijā jau otro ziemu var piedzīvot rekordaugstas elektrības cenas, jo ūdenstilpes, kas dod darbu hidroelektrostacijām (HES), ir krietni tukšākas nekā parasti. Reģionā HES saražo aptuveni pusi no patērētās elektroenerģijas.

Francijā problēmas ar energoresursu piegādi var iestāties no februāra līdz marta beigām, kad daļā no 21 atomelektrostacijas valstī jāveic obligātie profilakses darbi. Neiegūto elektroenerģiju nespēs kompensēt arī HES, jo Francijā novērojamas līdzīgas problēmas kā Ziemeļvalstīs.

Desmitiem nosalušo

Sals naktī uz piektdienu Polijā laupījis dzīvību 12 cilvēkiem, šajā valstī kopējais nosalušo cilvēku skaits sasniedzis jau 30, ziņo BBC. Vismaz pieci cilvēki nosaluši arī Lietuvā, divi - Vācijā.

150 tūkstoši cilvēku piektdien palikuši bez elektrības Čenstohovas pilsētā Polijas dienvidrietumos. Daudzviet joprojām traucēta vilcienu un gaisa satiksme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits