Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sarkozī sola neuzspiest īriem līgumu

Francijas prezidentu Īrijā sagaidošie protestētāji aicina viņu nejaukties valsts iekšējās lietās.

"Prezidents apstiprināja, ka pieņem Īrijas referenduma iznākumu, taču atkārtoti izteica arī savu atbalstu Lisabonas līgumam," teikts Īrijas valdības vadītāja Braiena Kovena un Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī kopīgā paziņojumā pēc abu politiķu tikšanās pirmdien Dublinā. Īrijas referenduma "nē" Lisabonas līgumam dominēja arī Francijas prezidenta sarunās ar opozīcijas politiķiem, uzņēmējiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, vēsta Reuters. Viņi gandrīz vienprātīgi aicināja N.Sarkozī necīnīties par atkārtota referenduma sarīkošanu Īrijā, bet gan rūpīgi ieklausīties iebildumos un ņemt tos vērā jauna līguma izstrādē. Francijas prezidents solīja ievērot viņu vēlmes, taču norādīja, ka ES struktūrā nepieciešamas pārmaiņas pirms nākamā gada jūnijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Jau pirms brauciena gan Francijas, gan Īrijas amatpersonas centās mazināt vietējo iedzīvotāju bažas par Parīzes vēlmi uzspiest īriem savu viedokli. "Mēs pārstāvam Franciju kā savienības prezidējošo valsti, nevis Franciju kā pamācītāju. Mēs uzklausīsim abas puses," ārlietu ministrs Bernārs Kušnē sacīja intervijā britu laikrakstam The Times. "Es pilnībā atbalstu Īrijas tautas lēmumu un esmu to uzsvēris saviem Eiropas kolēģiem," The Irish Times publicētā komentārā savukārt uzsvēra Īrijas valdības vadītājs Braiens Kovens. "Un esmu arī uzsvēris, ka viņiem jādara tāpat."

Tomēr Dublinā Francijas prezidentu sagaidīja aptuveni tūkstotis protestētāju, informē AFP. Viņu vidū bija kāds vardes tērpā ģērbies vīrietis ar plakātu: "Lec projām, Sarko!" Viņš žurnālistiem paskaidroja, ka tādējādi vēlas pateikt prezidentam, ka Francija nevar Īriju piespiest sarīkot vēl vienu referendumu vai pieņemt Lisabonas līgumu par spīti tautas balsojumam. Daļa protestētāji atgādināja arī par "negodīgajām" ES pārtikas kvotām vai citām viņiem svarīgām pro­blēmām. Tiesa, starp sagaidītājiem bija arī vairāki N.Sarkozī atbalstoši zemnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits