Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Spānija pārņem tiešu pārvaldi pār Kataloniju

Spānija sestdien pārņēmusi tiešu pārvaldi pār Kataloniju, oficiālajā laikrakstā publicējot attiecīgu rīkojumu, saskaņā ar kuru par Katalonijas vadītāju kļuvis Spānijas premjers Marjano Rahojs.

Publicēts arī Rahoja rīkojumus, atbilstoši kuram Katalonijas pārvalde uzdota Spānijas vicepremjerei Sorajai Saensai de Santamarijai. Viņai uzticēts vairums atlaistās Katalonijas valdības funkciju, viņa pildīs arī atlaisto Katalonijas premjera un viņa vietnieka pienākumus.

Spānijas valdība arī atlaidusi Katalonijas reģionālās policijas priekšnieku Džuzepi Luisu Trapero, tagad Katalonijas policiju vada Spānijas iekšlietu ministrs Huans Ignasio Soido.

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments piektdien, 27.oktobrī, nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.

Spānijas premjers Marjano Rahojs piektdien atlaida Katalonijas valdību un parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas 21.decembrī. Pēc Rahoja teiktā, šāds solis sperts, lai atjaunotu normālo stāvokli. "Mēs, spāņi, pārdzīvojam skumju dienu, kurā saprāta trūkums guvis virsroku pār likumu un sagrāvis demokrātiju Katalonijā," paziņoja Spānijas premjerministrs.

Viņš arī pavēstīja, ka valdība lūgusi Konstitucionālo tiesu anulēt Katalonijas parlamenta rezolūciju par neatkarības pasludināšanu.

Spānijas valdība arī nolēmusi atlaist Katalonijas reģionālās policijas priekšnieku, kā arī Katalonijas pārstāvjus Madridē un Briselē. Spānijas centrālā valdība arī slēgs Katalonijas valdības pārstāvniecības visā pasaulē, izņemot vienu Briselē esošo.

"Tie ir pirmie soļi, kurus mēs speram, lai neļautu līdz šim brīdim Katalonijas valdībā esošajiem turpināt nepakļaušanās eskalāciju," uzsvēra Rahojs.

Top komentāri

kā vienmēr
k
"Diena" ir aizmirsusi pieminēt, ka "tiešā pārvalde" stāv Madridē uz galda un Rahojs uz to skatās kā suns uz sūdu kaudzi. Bet Katalonijā ir savs parlaments, sava valdība, savs prezidents, un kataloņi pakļaujas Katalonijas valdībai.
aha
a
un kā viņi to taisās realizēt dzīvē???? braukt virsū cilvēkiem ar tankiem, kā to darīja viņu draugi krievi? (nezinātājiem paskaidrošu, ka spāņi bija vienīgie, kuri sīrijas konflikta laikā uzpildīja krievu kuģus, kamēr citas valstis tos boikotēja).
īstenība
ī
Vēl vakar pie Katalonijas pašvaldībām bija Spānijas un Katalonijas karogi. Šodien ir tikai Katalonijas karogi. Spānijas vairs nav.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits