Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Spānijas partijas pēdējā brīdī atsāk koalīcijas sarunas

 Spānijas partijas otrdien negaidot atsākušas koalīcijas sarunas, dodot nelielu cerību uz valdības izveidošanu pirms noteiktā termiņa beigām, paziņojis sociālistu preses pārstāvis.

Spānija kopš decembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām tā arī nav spējusi izveidot jaunu valdību, jo neviena no partijām vēlēšanās neieguva absolūto vairākumu.

Visas līdzšinējās sarunas par koalīcijas veidošanu bijušas neveiksmīgas, arvien reālāku padarot iespēju, ka nāksies izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Tomēr nelielā reģionālā partija Kompromiss otrdien iesniedza pēdējā brīža priekšlikumu valdības veidošanai, ko tagad izskata pārējās partijas.

Spānijas karalis Felipe VI tikmēr gatavojas pabeigt konsultācijas ar partiju līderiem un otrdien vai trešdien nākt klajā ar paziņojumu, vai ir kāda cerība uz vienošanos par koalīcijas izveidi, vai arī jāizsludina jaunas vēlēšanas.

"Mēs uzskatām, ka vēl ir laiks," žurnālistiem paziņoja sociālistu preses pārstāvis.

Pirms Kompromisa ierosinājuma visticamākais variants šķita jaunas vēlēšanas, kas varētu tikt izsludinātas 26.jūnijā.

20.decembrī notikušajās Spānijas parlamenta vēlēšanās uzvarēja līdzšinējā premjerministra Marjano Rahoja vadītā konservatīvā Tautas partija (PP), taču tā parlamentā zaudēja absolūto vairākumu, izcīnot tikai 123 vietas.

Sociālistiem parlamentā ir 90 balsis, galēji kreisajai partijai Podemos ("mēs varam") - 65, bet centriskajai Ciudadanos(Pilsoņi) - 40 balsis.

Šīs vēlēšanas pielika punktu Spānijas tradicionālajai divpartiju sistēmai, iegrūžot valsti nezināmos ūdeņos, jo kopš diktatora Francisko Franko nāves un atgriešanās pie demokrātijas 1975.gadā Spāniju ne reizi nav pārvaldījusi koalīcijas valdība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits