Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Turki apliecina stingru atbalstu demokrātijai

Simtiem tūkstošu cilvēku svētdien sapulcējās uz demonstrāciju Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā, lai apliecinātu valsts autoritārajam prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam, ka viņi iestājas par demokrātiju un tiesiskumu.

Pasākums bija kulminācija Turcijas lielākā opozīcijas spēka – sociāldemokrātiskās Republikāņu tautas partijas (CHP) – priekšsēdētāja Kemala Kiličdaroglu 24 dienas ilgajam protesta gājienam no galvaspilsētas Ankaras uz Stambulu. 450 kilometru garajā ceļā Kiličdaroglu pievienojās desmitiem tūkstošu cilvēku, apliecinot, ka liela daļa Turcijas sabiedrības neatbalsta nedemokrātisko kursu, kuru pēdējā gada laikā ir uzņēmis prezidents.

Kiličdaroglu "taisnīguma gājienu" sāka 15. jūnijā. Dienu agrāk Stambulas tiesa piesprieda 25 gadu cietumsodu viņa vietniekam Enisam Berberoglu, kuru apsūdz spiegošanā un valsts noslēpuma izpaušanā. Varasiestādes uzskata, ka politiķis medijiem 2014. gadā noplūdinājis fotoattēlus, kas liecināja par Turcijas specdienestu veiktajām ieroču piegādēm Sīrijas nemierniekiem, lai gan oficiāli Ankara iepriekš bija kategoriski noliegusi aktīvu iesaisti kaimiņvalsts militārajā konfliktā. 

CHP vadītājs protestēja ne tikai pret sava partijas biedra ieslodzīšanu, bet arī pret procesiem, kas ir norisinājušies Turcijā pēc pērn 15. jūlijā piedzīvotā nesekmīgā apvērsuma mēģinājuma. Kopš apvērsuma apspiešanas valstī spēkā ir ārkārtas stāvoklis, bet no darba atbrīvoti vai arestēti desmitiem tūkstošu karavīru, policistu, tiesnešu, skolotāju un augstskolu pasniedzēju. Par varasiestāžu upuriem kļuvuši arī žurnālisti un nevalstiskās organizācijas. 

Aprīlī Turcijā notika valdošās konservatīvās Taisnīguma un attīstības partijas ierosināts referendums, kurā nedaudz vairāk nekā puse nobalsojušo atbalstīja būtiskas izmaiņas konstitūcijā, kas piešķir plašākas pilnvaras prezidentam un būtiski samazina parlamenta lomu. Jau 14 gadu pie varas esošais Erdogans apgalvo, ka tas esot nepieciešams, lai nodrošinātu stabilitāti un Turcijas uzplaukumu. 

Kiličdaroglu un viņa atbalstītāji iestājas par demokrātiju, taisnīgumu un brīvību Turcijā. "Ja demokrātija un likuma vara tiek ierobežota, ja cilvēki baidās atklāti paust savu viedokli, ja likumdevēji atrodas cietumā, nevis parlamentā, ja tiesas nespēj kalpot taisnīgumam, tad mēs izejam ielās, lai pieprasītu taisnīgumu," CHP līderis apgalvo viedokļrakstā izdevumam The New York Times

Erdogans ir nosodījis Kiličdaroglu gājienu un apsūdzējis tā dalībniekus teroristu un apvērsuma rīkotāju atbalstīšanā. 

Top komentāri

M
M
Nabaga Erdogans. Atkal jādomā, ko darīt ar vairākiem simtiem tūkstošiem cilvēku. Iesēdināt tik daudzus laikam nevar, ja šaus vai kārs, Angela nākamreiz skatīsies ar tādām acīm, ka dūša aptekas...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits