Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ukrainas līkumotais ceļš uz labklājību

Ekonomiskajā sfērā Ukraina "spējusi stabilizēties. Svarīgi ir reformas nostiprināt un turpināt", šonedēļ, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, norādījis Ministru prezidents Māris Kučinskis. Ukrainas ekonomika pērn sākusi daļēji atgūties pēc lejupslīdes, kas sākās pēc tā dēvētās Pašcieņas revolūcijas 2014. gada februārī. Tiesa, atgūšanās pagaidām ir vāja, vērojama nebūt ne visās jomās un, pēc vairāku ekonomistu domām, drīzāk liecina par situācijas stabilizēšanos un lejupslīdes apstāšanos. Kritums bijis tik iespaidīgs, ka Ukrainai pat ekonomiskās augšupejas gadījumā būs nepieciešama aptuveni desmitgade, lai atgrieztos pie 2013. gada rādītājiem.

Ja salīdzina 2013. un 2016. gada Pasaules Bankas datus, tad, piemēram, Ukrainas grivnas kurss nokrities no 7,99 līdz 27 grivnām par ASV dolāru, vidējā darba alga – no 408 līdz 196 dolāriem (no 383,06 eiro līdz 184,02 eiro) mēnesī, bet nominālais iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju – no 3969 līdz 2052 dolāriem. (Jāpiebilst, ka interesants ir fakts –  valsts, kura par savu ilgtermiņa mērķi pasludinājusi pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), oficiālo statistiku aprēķina nevis eiro, bet ASV dolāros.)

Ukrainas Nacionālās zinātņu akadēmijas Demogrāfijas un sociālo pētījumu institūta dati liecina, ka zem nabadzības robežas dzīvojošo ukraiņu daļa sasniegusi gandrīz 60%. (Aplēsēs netiek iekļautas Ukrainas valdības kontrolē neesošās teritorijas – Krima, kā arī prokrievisko separātistu tā dēvētās Doņeckas un Luganskas republikas.)

Šādai lejupslīdei ir vairāki cēloņi, un viens no tiem ir attiecību pasliktināšanās ar Krieviju, kuras rezultātā ievērojami samazinājusies abu valstu ekonomiskā sadarbība. Tā kā Ukrainas rūpniecība līdz šim bijusi orientēta galvenokārt uz Krievijas tirgu, politiskās domstarpības un dažādas abpusējas sankcijas noveda pie rūpnieciskās ražošanas krituma par 10,4% 2014. un par 13,4% 2015. gadā. Tikai pērn rūpniecība spēja atgriezties uz izaugsmes ceļa, pieaugot par 2,4%, tomēr rūpniecisko ražojumu daļa Ukrainas eksportā, kas savulaik bija ap 30%, noslīdējusi līdz 11,6%.

Ukrainas ekonomisko situāciju ietekmē arī politiskā nestabilitāte, grandiozais korupcijas līmenis un karadarbība valsts austrumos. Tie ir iemesli, kamdēļ ārvalstu investori vairās no ieguldīšanas Ukrainā, bet esošos investorus vajā problēmas. No valsts vairās starptautiskie aizdevēji, arī Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Lai arī SVF prognozē Ukrainas ekonomikas atgriešanos pie izaugsmes turpmākajā laikā 2–2,5% apmērā gadā, bet Ukrainas valdība sola 3% izaugsmi nākošajā gadā, ir vairāki faktori, kas liek šīs prognozes apšaubīt. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 6. aprīļa, numurā!

Top komentāri

replika
r
Arī mēs tam visam izgājām cauri. Ukrainai viss izdosies, un krievi pēc dažiem gadiem brauks piepelnīties uz Ukrainu nevis otrādi.
Valdis
V
.......ekonomisko situāciju ietekmē arī politiskā nestabilitāte, grandiozais korupcijas līmenis.........Akurāt kā Brīvā, Demokrātiskā LATVIJĀ. Kur mīt vienkāršā Latvijas patriote Vaira Vīķe Freiberga. Dzīvo ļoti pieticīgi, un zin kad pateikt ĪSTOS vārdus.
Jautājums
J
BET ,tas ka POROSENKO sistemātiski iznīcina austrumukrsinas miermiligos iedzīvotājus.Kāda starpība Asads vai Pirosenoks
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits