Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vācijā aktīvāk izmantos biogāzi

Esenes gāzapgādes uzņēmums žurnālistus pagājušā gada nogalē informēja arī par citu biogāzes izmantojumu — proti, autotransportā. Jau līdz šim ne viens vien šoferis savu spēkratu aprīkojis darbībai ar dabasgāzi. Biogāze ir sava veida ekoloģisks kāpinājums šim energoresursam. Turklāt biogāze nebūt nav obligāti saistīta ar tādiem enerģētiskiem augiem kā kukurūza vai labība.

Tās iegūšanai var izmantot arī dažādus kūtsmēslus vai organiskus sadzīves atkritumus, kaut vai virtuves taukus. Agroeksperti savukārt norāda uz to, ka biogāzes ražošanā iegūtie blakusprodukti esot tik augstvērtīgs mēslojums, ka to bez jelkādām bažām varot lietot bioloģiskajā lauksaimniecībā, tādējādi veidojot slēgtu produkcijas ciklu.

Dienvidvācijā atklāta līdz šim lielākā biogāzes ražotne Eiropā. Pārstrādājot aptuveni 85 000 tonnu vietējās produkcijas kukurūzu, kā arī skābbarību no zāles un starpkultūrām, tā energouzņēmuma E.ON Bayern AG tīklā turpmāk ievadīs ik gadu ap 16 milj. kubikmetru zaļā kurināmā, proti, tādu biogāzi, kurai uz fermentācijas bāzes sevišķā tehnoloģiskā procesā izdalīts oglekļa dioksīds un kāpināts metāna sastāvs, padarot to visos parametros līdzvērtīgu dabasgāzei. Minētais daudzums pietiktu, lai segtu apmēram 5 000 mājsaimniecību patēriņu, klāstīja E.ON Climate&Renewables GmbH izpilddirektors Franks Mastjo. No klimata aizsardzības viedokļa interesants ir arī biogāzes izmantojums siltuma ražošanā: "Izmantojot šajā iekārtā saražotu gāzi īstena režīma koģenerācijas stacijā, siltumnīcas efekta gāzu izmeši samazinātos par 65%," papildināja F.Mastjo. Tāpēc ir arī tikai likumsakarīgi, ka E.ON Ruhrgas AG pērngada decembrī parakstīja pirmo nodomu protokolu ar Ķelnes komunālo pakalpojumu piedāvātāju RheinEnergie AG par ikgadēju biogāzes piegādi 10 milj. kilovatstundu apjomā. Izmantojot dzīvokļu namu apsildīšanai šo resursu, RheinEnergie AG gribot manāmi uzlabot savu oglekļa dioksīda izmešu rādītājus.

Eksperti lēšot, ka līdz 2030.gadam biogāzes ražošanas jaudas Vācijā varētu sasniegt līdz 100 miljardiem kilovatstundu gadā, nodrošinot apmēram 10% šodienas dabasgāzes patēriņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits