Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vācija rosina noteikt ES bezvīzu režīmu Krievijas amatpersonām

Berlīne aicinājusi noteikt Eiropas Savienības (ES) bezvīzu režīmu Krievijas amatpersonām, vēsta tīmekļa žurnāls EUobserver.

"Es varu apstiprināt, ka iekšlietu un ārlietu ministri kopējā vēstulē aicina liberalizēt ES vīzu režīmu Krievijas dienesta pasu turētājiem," trešdien informēja Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Martins Šēfers. Bija paredzēts, ka jautājumu par bezvīzu režīma noteikšanu Krievijas amatpersonām trešdienas pēcpusdienā Briselē apspriedīs ES dalībvalstu ministri.

Vācija līdz šim bija pret šādu ierosinājumu. Lai varētu noteikt bezvīzu režīmu Krievijas amatpersonām, nepieciešams ES dalībvalstu vēstnieku vairākuma atbalsts. Vaicāts, kā Vācijas valdība izskaidros Krievijas disidentiem un Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma oponentiem to, ka režīma amatpersonas var ES teritorijā ieceļot bez vīzām, bet ierindas pilsoņiem šāda iespēja liegta, Šēfers norādīja: "Mūsu attiecības ar Krieviju ir plašas, un tajās ietilpst minētās personu grupas. No attiecību atjaunošanas ar Krieviju iegūs visi Krievijas ļaudis un arī ES."

Tikmēr Ukrainas un Gruzijas diplomāti Briseles labvēlību pret Krievijas amatpersonām uzskata par apliecinājumu ES "dubultmorālei". "Ir liela atšķirība starp Krieviju un Ukrainu - proti, Ukraina ES pilsoņiem ir noteikusi bezvīzu režīmu, bet Krievija nē," skaidroja Ukrainas vēstnieks ES Konstantīns Jeļisejevs.

Pēc viņa teiktā, Brisele līdz šim apgalvojusi, ka bezvīzu režīma noteikšanas process ir "tīri tehnisks", un tas saistīts ar biometrisko pasu ieviešanu vai drošības uzlabošanu uz robežām. "Taču šis apliecina, ka tas ir politisks process," pārliecināts Ukrainas vēstnieks. "Esmu ļoti priecīgs, ka tik nozīmīga valsts kā Vācija atbalsta vīzu atcelšanu, taču tāda pati nostāja būtu jāattiecina uz visām austrumu kaimiņvalstīm."

Arī Gruzijas vēstniece ES Salome Samadašvili atzina, ka "ir svarīgi nodrošināt, ka Krievija vīzu jautājumā nesaņem lielākas privilēģijas nekā Gruzija," jo Maskava izdod Krievijas pases Gruzijas separātisko reģionu - Abhāzijas un Dienvidosetijas - iedzīvotājiem. Tikmēr kādas Baltijas valsts diplomāts EUobserver pauda pārliecību, ka Berlīne savu nostāju šajā jautājumā mainījusi "pārāk ātri".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits