Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zviedrija atsākusi izmeklēšanu pret Asanžu izvarošanas lietā

Zviedrijas prokuratūra atsākusi izmeklēšanu pret tīmekļa vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu saistībā ar apsūdzībām izvarošanā.

Prokuratūra šodien informēja, ka izmeklēšana ir atsākta, jo vēl arvien pastāv ticams iemesls uzskatīt, ka Asanžs pastrādājis izvarošanu 2010.gadā.

Asanžs, kurš noliedz apsūdzības izvarošanā, septiņus gadus izvairījās no izdošanas Zviedrijai, patveroties Ekvadoras vēstniecībā Londonā.

Taču pagājušajā mēnesī 47 gadus vecais Asanžs tika izlikts no vēstniecības, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja.

Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā.

2017.gadā Zviedrijas prokuratūra nolēma izbeigt izmeklēšanu izvarošanas lietā, skaidrojot, ka izsmeltas visas iespējas tālākai izmeklēšanai, kamēr Asanžs uzturas Ekvadoras vēstniecībā.

Pēc Asanža atbrīvošanas un izmeklēšanas atsākšanas, visticamāk, aktualizēsies jautājums, kurš izdošanas lūgumus kļūs par prioritāti - ASV vai Zviedrijas. To izlems Lielbritānijas varasiestādes.

ASV vēlas tiesāt Asanžu par desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu publiskošanu.

Zviedrijā noilgums Asanža lietā par izvarošanu beigsies tikai 2020. gada augustā.

Zviedrijas prokuratūra lēmumu par izmeklēšanas atsākšanu pieņēma pēc lūguma, ko 11. aprīlī iesniedza advokāte, kas pārstāv sievieti, kura apsūdz Asanžu izvarošanā 2010. gadā. Advokāte lūgumu iesniedza dienā, kad Asanžs tika izlikts no Ekvadoras vēstniecības.

Pēršone paziņoja, ka mēģinās noorganizēt vēl vienu Asanža nopratināšanu Lielbritānijā, iespējams, ar videozvana starpniecību.

WikiLeaks redaktors Kristins Hrafnsons ziņu aģentūrai DPA norādīja, ka Zviedrijas lēmums var dot Asanžam iespēju attaisnot savu vārdu. "Asanžs vienmēr ir bijis gatavs atbildēt uz jautājumiem," viņš piebilda.

Savukārt Asanža advokāts Zviedrijā Pērs Sāmuelsons sacīja, ka viņu ļoti pārsteidzis Zviedrijas prokuratūras lēmums. "Ir nesaprātīgi mocīt cilvēku, kas izcieš cietumsodu Anglijā un kuru nupat lūgts izdot Savienotajām Valstīm saistībā ar viņa darbību žurnālistikā," norādīja Sāmuelsons. Viņš pauda viedokli, ka prasība, lai Asanžs piedalās Zviedrijas izmeklēšanā, ir nesaprātīga. 

Papildināta visa ziņa

Top komentāri

Pipars
P
Asandžs turpinās uzkurināt interesi nopludinātajiem ASV dokumentiem, bet nu jau no cietuma kameras...! Diemžēl uzturēšanās vēstniecībā kaut kā nebija tik stiprs plašo masu interesi raisošs fakts..! Redzies - savukārt tagad par Asandžu runās kā par cietumnieku, izvarotāju un izvirtuli...mmm ho ho! Bezkaislīgi skatoties uz situāciju no dzīvās cilvēk-lelles vārdā Asandžs diedziņu raustītāju puses viss notiek pēc plāna... Asandžs lieliski turpina deleģitimizēt ASV valsti, kā varas koncentrācijas centru un papildus šim uzdevumam turpina uzturēt ilūziju par to ka internets ir vide kurā ir domas un rīcības brīvība... Jo redzies Asandža hakeri visus šos ASV dokumentus "taču ieguva"- INTERNETĀ! Tātad tur ir iespēja atrast patiesību!? Lieliski - moceklis Asandžs... ja tā var teikt mūsu acu priekšā kļūst vēl mocekliskāks, uzmanību piesaistošāks un noslēpumaināks līķa baltas ādas krāsas personāžs!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits