Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zviedrijā strauji pieaug pret imigrantiem noskaņotās partijas Zviedrijas Demokrāti popularitāte

Aptaujas liecina, ka galēji labējā partija _Zviedrijas Demokrāti _sasniegusi vēl nepieredzētu popularitāti, un tās līderis Džimijs Okesons prognozē, ka viņa vadīto partiju nākotnē gaida lieli panākumi.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma United Minds veiktās aptaujas rezultātiem, kas pirmdien publicēti laikrakstā Aftonbladet, par Zviedrijas Demokrātiem šobrīd būtu gatavi balsot 11,2% vēlētāju. Aptauja veikta laikā no 11. līdz 14.oktobrim, un saskaņā ar tās rezultātiem Zviedrijas Demokrāti šobrīd ir trešā populārā partija, atpaliekot vienīgi no sociāldemokrātiem, kurus atbalsta 31% respondentu, un Moderātu partijas, kam priekšroku devuši 27,8% zviedru.

Vēl jūnijā United Minds veiktajā aptaujā "Zviedrijas Demokrātiem" atbalstu izteica tikai 8,7% respondentu, un tādējādi piecu mēnešu laikā galēji labējo popularitāte pieaugusi par 2,5 procentpunktiem. "Pēdējo divu mēnešu laikā mēs virzāmies uz priekšu visu institūtu visās sabiedriskās domas aptaujās. Mums tā ir iepriecinoša attīstība. Tas, iespējams, saistīts ar sabiedrības attīstību, svarīgākam kļūstot imigrācijas jautājumam," komentējot aptaujas rezultātus, sarunā ar Aftonbladet izteicies Okesons.

Kopš 2010.gada vēlēšanām, kurās Zviedrijas Demokrāti pirmo reizi iekļuva parlamentā, galēji labējo atbalstītāju skaits ir dubultojies, un Okesons to skaidro ar vēlētājiem doto iespēju iepazīt partiju darbībā. "Iepriekš mēs nebijām piemērota alternatīva, jo mēs atradāmies ārpusē, taču tagad mēs pāris gadus esam bijuši Riksdāgā, un vēlētājiem bijis laiks mūs izprast," piebildis Zviedrijas Demokrātu līderis.

"Zviedrijas Demokrāti progresē lielās pilsētās un starp sievietēm, taču vairumam vēlētāju joprojām ir ļoti negatīvs priekšstats par šo partiju," savukārt atzīst United Minds analītiķis Karls Melīns.

Tikmēr arī citu aptauju rezultāti liecina, ka galēji labējo popularitāte pieaug. Uz to reaģējot ārlietu ministrs Karls Bilts paziņojis, ka Okesona partija "cenšas Zviedriju izzolēt no visas pārējās pasaules", bet premjerministrs Frēdriks Reinfelts izteicies, ka "Zviedrijas Demokrāti" neesot nekas vairāk kā uzvalkos tērpti interneta provokatori.

United Minds aptaujas laikā uz jautājumu, par ko jūs balsotu, ja vēlēšanas notiktu šodien, atbildējuši 1255 respondenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits