Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Atbrīvots Meduza žurnālists Golunovs

Krievijā aizturētais Meduza žurnālists Ivans Golunovs otrdien atbrīvots pēc tam, kad tika pieņemts lēmums izbeigt krimināllietu pret viņu.

Golunovs atstāja Maskavas policijas ēku sapulcējušos atbalstītāju gaviļu pavadījumā.

"Tas viss notika tik ātri, un paldies jums par to, paldies, ka mani atbalstījāt. Domāju, ka tas kaut kādā veidā ietekmēja notikumu gaitu," žurnālists sacīja atbalstītājiem, asarām krītot pār viņa vaigiem.

Viņš pauda cerību, ka viņa lieta mainīs policijas praksi Krievijā "un tāda situācija šajā valstī vairs nevienam neatkārtosies".

Golunovs solīja turpināt pētnieciskā žurnālista darbu Meduza. "Es veikšu izmeklēšanas, jo man ir jāattaisno savu atbalstītāju uzticība," viņš sacīja.

Krievijas iekšlietu ministrs Vladimirs Kolokoļcevs otrdien paziņoja, ka pieņemts lēmums 36 gadus veco Golunovu atbrīvot no atbildības un izbeigt krimināllietu pret viņu. Šāds lēmums pieņemts, jo nav pierādīta viņa vaina.

Golunovs, kurš strādā Rīgā bāzētajā krievu tīmekļa medijā Meduza, tika aizturēts pagājušajā ceturtdienā Maskavā un viņam tika izvirzītas apsūdzības mēģinājumā tirgot narkotikas, par ko draud 10 līdz 20 gadu cietumsods, un sestdien viņam noteikts pirmstiesas drošības līdzeklis mājas arests.

Izmeklētāji skaidroja, ka Golunovs esot mēģinājis pārdot narkotisko vielu mefedronu. Golunovs uzstāj, ka divas paciņas ar nezināmu vielu viņam "piesviestas".

Žurnālista atbalstītāji uzsvēra, ka ar narkotiku lietu viņš tiek sodīts par darbu žurnālistikā.

Tas izraisīja saniknojumu Krievijā un ārvalstīs, kur kritiķi nosodīja Krievijas tiesībsargājošo institūciju nesodāmību un korupciju.

Iekšlietu ministrs Kolokoļcevs otrdien arī pavēstīja, ka no amata atstādināti tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, kas nodarbojās ar Golunova lietu. Pret policistiem, kas aizturēja žurnālistu, uzsākta pārbaude.

Viņš arī paziņoja, ka lūgs Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbrīvot no amata Maskavas rietumu apgabala policijas priekšnieku Andreju Pučkovu un Maskavas narkotiku aprites kontroles pārvaldes vadītāju Juriju Devjatkinu.

Eiropas Komisijas preses dienestā Golunova atbrīvošanu raksturoja kā pozitīvu rezultātu, bet pieprasīja izmeklēt izskanējušo informāciju, ka aizturēšanas laikā policisti ir piekāvuši žurnālistu.

Maskavas policija ir atzinusi, ka Golunova dzīvoklī nav uzņemtas fotogrāfijas, kas policijas mājaslapā publicētas ar piebildi, ka tās ir notikuma vietā atrastās narkotikas.

Meduza galvenais redaktors Ivans Kolpakovs paziņoja, ka tā ir uzvara, bet Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs sacīja, ka tas ir "iedvesmojošs un motivējošs piemērs tam, ko var sasniegt ar vienkāršu solidaritāti".

Golunova kolēģis Meduza Iļja Žeguļevs sacīja, ka "ir noticis neticamais". "Pat vislielākie optimisti neticēja, ka tas notiks, un notiks tik ātri," viņš teica.

Starptautiskā mediju brīvības uzraudzības organizācija Reportieri bez robežām atbalstu Golunovam nodēvēja par "vēsturisku Krievijas pilsoniskās sabiedrības mobilizēšanos". "Tagad ir jātiesā tie, kas mēģināja viņu iegāzt," piebilsts ierakstā starptautiskās organizācijas Twitter kontā.

Neierastā solidaritātes kampaņā Krievijas lielākie laikraksti Kommersant, Vedomosti un RBK pirmdien iznāca ar vienādu pirmo lapu, ko rotāja liels uzraksts Es esmu/mēs esam Ivans Golunovs.

Atbalstu Meduza žurnālistam izteica pat daži prokremliski noskaņotie televīzijas žurnālisti, piemēram, kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana.

Atbalstītāji trešdien gatavoja gājienu Maskavā, bet Golunovs pēc atbrīvošanas sacīja, ka labāk vēlētos, lai atbalstītāji pavada laiku ar "mīļotajiem un ģimeni".

Divdesmit valdīšanas gados Putins Krievijā ir apklusinājis lielāko daļu savu kritiķu un apturējis kritizējošus medijus.

Pašlaik Krievijā nedaudzie opozīcijas un neatkarīgie mediji, kas turpina darbu, izjūt lielu spiedienu, apgalvo Kremļa kritiķi.

Kā norāda Meduza, Golunovs Krievijā ir viens no pazīstamākajiem pētnieciskajiem žurnālistiem.

Golunovs portālam Meduza rakstījis par Maskavas mērijas publiskajiem iepirkumiem, kā arī atkritumu un apbedīšanas biznesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits