Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Gruzija un Krievija paraksta vienošanos, kas paver ceļu Krievijas iestājai PTO

Gruzija un Krievija trešdien parakstīja vienošanos, kas ļaus pēc 18 gadus ilgiem centieniem Krievijai beidzot pievienoties Pasaules tirdzniecības organizācijai (PTO), paziņoja Gruzijas vēstnieks PTO Zurabs Čiaberašvili.

Krievija pieņēma ar Šveices starpniecību izstrādātu vienošanos saskaņā ar kuru Gruzija atsauc savus iebildumus pret Krievijas uzņemšanu PTO.

Lai gan Krievija, kas dalībai PTO pieteicās jau 1993.gadā, kad pastāvēja šīs organizācijas priekštece Vispārējā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību, sākotnēji iebilda pret Gruzijas pieprasīto starptautisko novērošanu Abhāzijas un Dienvidosetijas pārrobežu tirdzniecībai, tomēr vēlāk tā piekrita un vienošanos bija iespējams parakstīt.

Gruzija bija pēdējā PTO dalībvalsts, kas izteica iebildumus pret Krievijas uzņemšanu, jo Krievija  atbalsta no tās atdalījušos reģionus Abhāziju un Dienvidosetiju. Lai gan neoficiāli Gruzija atbalstīja sarunu turpināšanu, oficiāli tā izmantoja savas veto tiesības.

Krievija  un Gruzija, kuru attiecības pēc 2008.gada kara tiek uzturētas ļoti ierobežotā līmenī, vienojās pēc vairāku mēnešu ilgām sarunām Šveicē.

Tā kā Gruzija vairs neiebilst Krievijas uzņemšanai PTO, ceturtdien sāksies uzņemšanas sarunas, kuru laikā 62 organizācijas dalībvalstis, kas aktīvi piedalījās diskusijās ar Maskavu, apstiprinās vienošanos par Krievijas dalību PTO.

Ja ceturtdien vienošanās tiks apstiprināta, kā tas ir paredzams, Krievijas oficiāla uzņemšana PTO ir gaidāma šīs organizācijas visu valstu sanāksmē, kuru paredzēts rīkot decembra vidū.

Novembrī ir paredzētas divas zemāka līmeņa   PTO  sēdes pirms decembra vidū gaidāmās   PTO  sanāksmes ministru līmenī, kurā tiks rīkots balsojums par Krievijas uzņemšanu. Šī sanāksme notiks no 15. līdz 17.decembrim.

PTO  ir starptautiska organizācija un dalībvalstu daudzpusējo sarunu forums par globālās tirdzniecības liberalizācijas noteikumiem, to administrēšanu un piemērošanu. Tā izveidota 1995.gadā uz Vispārējās vienošanās par tarifiem un tirdzniecību bāzes. Latvija ir  PTO dalībvalsts kopš 1999.gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits