Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Irākas premjers Krievijā gatavojas slēgt līgumus par ieroču iegādēm

Irākas premjerministrs Nuri al Maliki, kurš ieradies vizītē Maskavā, domājams, noslēgs ar Krieviju vērienīgu līgumu par ieroču iegādi, kā arī centīsies vienoties par nostāju Sīrijas jautājumā.

Maliki ieradās Maskavā pirmdien un plāno uzkavēties Krievijā trīs dienas. Šī ir Irākas premjerministra pirmā vizīte Krievijā pēdējo četru gadu laikā. Trešdien premjeram paredzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Mediji ziņo, ka Maliki gatavojas noslēgt ar Krieviju līgumu par ieroču piegādi 4,3 miljardu ASV dolāru (2,3 miljardu latu) vērtībā. Līdz ar to Krievija kļūtu par lielāko Irākas ieroču piegādātāju aiz ASV. Vienošanās ietver 30 helikopterus Mi-28 un 42 zeme-gaiss raķešu sistēmas Pancir-S1, ziņo laikraksts Vedomosti. Šo informāciju apstiprinājis arī kāds atzīts militāro jautājumu analītiķis.

Turklāt notiekot sarunas arī par iespēju Irākai iegādāties no Krievijas iznīcinātājus "MiG-29" un smago bruņutehniku. Vedomosti ziņo, ka šis būs Krievijas lielākais darījums kopš 2006.gada un simbolizēs tās atgriešanos Tuvo Austrumu ieroču tirgū, kur jau gadiem dominē ASV.

Tomēr paredzams, ka līgumu un sarunas par citiem jautājumiem aizēnos Sīrijas konflikts, kur abas valstis, visticamāk, apliecinās kopīgu nostāju. "Irākas nostāja aicina atrast Sīrijā politisku risinājumu, un tā ir pret vardarbību," kādā nesen sniegtā intervijā norādīja Maliki. "Irāka nav iejaukusies Sīrijā ne režīma pusē, ne bruņotās opozīcijas interesēs," viņš piebilda.

Krievija uztver Sīriju kā savu pēdējo lielo Tuvo Austrumu sabiedroto un kategoriski iebilst pret jebkādām militārām operācijām šajā valstī. Maskava ir atteikusies nosodīt arī Sīrijas raidītos šāvienus pāri Turcijas robežai, kas izraisīja pretuguni un saasināja situāciju abu kaimiņvalstu starpā.

Maliki vizītē pavada Irākas naftas un tirdzniecības ministrs un valsts investīciju komisijas vadītājs, kas tiesīgi apstiprināt Krievijas naftas kompānijas Rosneftj un enerģētikas giganta Gazprom investīcijas. Abas kompānijas ir izrādījušas interesi par darbības paplašināšanu Irākā.

Pirms Maskavas atbalstītā Sadama Huseina režīma krišanas 2003.gadā abiem uzņēmumiem Irākā bija noslēgti ienesīgi līgumi, kas vēlāk tika pārstrukturēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits