Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Krievijā ar bažām gaida pārtikas cenu pieaugumu

Pēc 1.maija varētu celties mākslīgi bremzētās cenas pārtikai


Krievijā no 1.maija gaidāms straujš pārtikas produktu cenu pieaugums. Šajā dienā beidzas pagājušā gada beigās noteiktais moratorijs pārdevēju uzcenojumiem. Tas balstījās uz vienošanos starp valdību, lielākajiem pārtikas produktu ražotājiem un tirdzniecības tīkliem. Sākotnējais moratorija termiņš bija trīs mēneši, bet vēlāk to pagarināja līdz 1.maijam. Kremlis baidījās no strauja cenu pieauguma pirms 2.martā paredzētajām prezidenta vēlēšanām. Taču tagad inflācija var būt vēl jūtamāka, jo visu šo laiku tika mākslīgi ierobežotas tā saukto pirmās nepieciešamības produktu cenas: galvenokārt maizei, pienam un piena produktiem.

Draud protesti


Šo produktu apvienošana savdabīgā sociālajā paketē bija paredzēta mazturīgajiem iedzīvotājiem. Tomēr tieši viņi būs galvenie cietēji, kad cenas atkal sāks palielināties. Tas ir neizbēgami, ņemot vērā pasaules tendences. Uzmanību vērsa Krievijas Neatkarīgo arodbiedrību federācijas vadītājs Mihails Šmakovs, paziņodams, ka tradicionālajās 1.maija arodbiedrību akcijās galvenā prasība būs tuvināt darba algu "reālajām patēriņa groza izmaksām". Arodbiedrības līderis to pamatoja ar statistikas datiem, kuri liecinot, ka "70% krievu pārtikai tērē vairāk nekā pusi ienākumu".

Valdība iepriekš noraidīja prokremliskās partijas Vienotā Krievija iesniegto likumprojektu par minimālās darba algas pielīdzināšanu iztikas minimumam. Ministru kabinetam pašlaik - pirms Dmitrija Medvedeva kļūšanas par prezidentu un Vladimira Putina sēšanās premjera krēslā ir citas rūpes.

Tiesa, Krievijas prese ziņo, ka daļa valdības un Kremļa ekspertu atbalsta jauna moratorija iespēju, baidoties zaudēt popularitāti tautā.

Līgumu parakstījušie uzņēmumi un ražotāji gan neredz jēgu šādam risinājumam. "Tas ir izpildījis savu lomu kā neatliekams pagaidu līdzeklis, lai palīdzētu mazturīgākajiem Krievijas pilsoņiem lielākajos cenu pieauguma apstākļos," saka Mazumtirdzniecības uzņēmumu asociācijas izpilddirektors Oļegs Sazanovs. Viņš uzskata, ka turpmāka cenu mākslīga regulēšana radīs negatīvu ietekmi uz patēriņa tirgu. "Pašlaik tas ir pilnīgi lieki - piena cena mazinās un to stabilizēt nav nekādas nepieciešamības," aģentūra Interfax citē Piena savienības izpilddirektoru Vladimiru Labinovu.

Bīstas valdības


Ne visi ekonomisti ir vienisprātis par strauju cenu pieaugumu pēc 1.maija. "Skaidrs, ka cenas palielināsies," saka ekonomists un bijušais Krievijas finanšu ministrs Aleksandrs Livšics. "Taču nedomāju, ka lēciens būs ļoti straujš. Mums taču visi ir atkarīgi no valdības, tāpēc nobīsies stipri palielināt cenas. Cita lieta, ka tās tik un tā pieaugs, jo iecere, tādējādi ierobežot cenas bija muļķīga un politiska." Ekonomists uzskata, ka dažkārt efekts var būt pretējs, jo ražotājiem un tirgotājiem nākas palielināt citu produktu cenas, lai kompensētu zaudējumus. Savukārt patērētāji galvenokārt uztraucas par savu maciņu saturu pēc moratorija atcelšanas. Dažos Krievijas reģionos novērots, ka cilvēki iepērk cukura un sāls krājumus, lai gan uz šīm precēm ierobežojumi neattiecās, un to cenas pēdējo mēnešu laikā pastāvīgi palielinājās. "Ar moratoriju valdība tikai saputrojusi cilvēkiem smadzenes," saka A.Livšics. "Pret inflāciju jācīnās ar valsts izdevumu samazināšanu. Ja tie turpina palielināties, inflācija ir neizbēgama."

Pērn inflācija Krievijā bija 12% gaidīto septiņu vietā. Pašreizējā valdība solīja to turēt zem 10% sliekšņa. Kā būs realitātē, ekonomisti neņemas prognozēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits