Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Krievijā iedzīvotāji nobažījušies par "asinssārtu upi"

Noriļskas, kas vairākkārt izpelnījusies neglaimojošo Krievijas piesārņotākās pilsētas titulu, apkaimē iedzīvotājus pārsteidzis neparasts skats - ūdens Daldikanas upē pēkšņi mainījis krāsu un kļuvis teju asinssārts, vēsta Krievijas un arī Rietumu plašsaziņas līdzekļi. Nobažījušies cilvēki sociālajā tīklā Instagram un citviet ievietojuši attēlus, kur redzams teju sirreālais skats.

Saistībā ar notikušo sākta izmeklēšana. Tā kā upe tek gar metalurģijas ražotni, kas pieder pasaulē lielākajam niķeļa ieguvējam - kompānijai Норильский никель - varas iestādes uzreiz sākušas raudzīties šajā virzienā, izsakot pieņēmumus, ka krāsas maiņa ir piesārņotu notekūdeņu sekas. Trešdien Krievijas Dabas resursu un vides ministrija paziņojumā norādīja, ka tiek veikta izmeklēšana pēc sūdzībām par nezināmas izcelsmes piesārņojuma noplūdi, ko, iespējams, "izraisīja plīsums _Норильский никель _ražotnes cauruļvadā". Kompānija noliedz, ka būtu notikusi šāda tehnogēnā katastrofa un vidē nonākuši piesārņoti notekūdeņu.Arī eksperti, iepazinušies ar pieejamo informāciju, norāda, ka grēkāzis varētu būt tieši metalurģijas gigants. "Tā ir ļoti tipiska krāsa rūdas raktuvju notekūdeņiem. Koši sārtā krāsa visdrīzāk ir radusies no augstas dzelzs oksīda koncentrācijas ūdenī," izdevumam _The Verge _komentēja nozares speciālists Deivids Čemberss. "Nav skaidrs, kādu niķeļa pārstrādes metodi izmanto tieši Норильский никель, taču ir zināms, ka dažas augsta spiediena un temperatūras apstrādes procedūras sulfīdu minerālus pārvērš dzelzs oksīdā, kas ūdeni padara koši sārtu," turpināja eksperts.Šodien ūdens upē atguvis ierasto nokrāsu, bet Noriļskas mērs mēģinājis mierināt iedzīvotājus, ka pilsētas dzeramais ūdens "tiek ņemts no citām ūdenstilpnēm", tomēr bažas vieš fakts, ka šī nav pirmā reize, kad Noriļskas iedzīvotāji pieredzējuši Daldikanas ūdeni koši sārtā krāsā - tas pats noticis vien pirms dažiem mēnešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits