Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Krievijā ielās iziet kazaku patruļas

Rūpes par kārtības uzturēšanu Maskavas ielās uzņēmušies kazaki, kas cara laikos bija izslavēti nemieru apspiedēji un pierobežas reģionu uzraugi.

Tērpušies tradicionālajās cara laika biksēs ar svītrām sānos un augstām jērādas cepurēm galvā, vīri speciālās patruļās apņēmušies atbrīvot ielas no dzērājiem un ubagiem, cīnīties pret auto novietošanu neatļautās vietās un izskaust nelegālo tirdzniecību. Paramilitāro kazaku organizāciju atdzimšanā savu artavu ieguldījis Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš līdz gada beigām savu kazaku gvardi no astoņiem cilvēkiem, kas pagājušajā nedēļā devās pirmajā patruļā, cer palielināt līdz 400 tūkstošu vīru lielam veidojumam.

Tramda sēņu tirgotājas

Kazaku atdzimšana saskan ar pieaugošajiem V. Putina saucieniem pēc patriotisma stiprināšanas un Krievijas seno tradīciju atdzīvināšanas. Pēc tautas skaitīšanas datiem, ap 650 tūkstošiem cilvēku sevi pieskaita pie kazakiem, kas pirmo reizi kā atsevišķs sabiedrības slānis parādījās XIV gadsimtā, taču pēc 1917. gada boļševiku revolūcijas tika represēti kā monarhijas atbalstītāji.

Atjaunoto kazaku patruļu grupām nav likumīgu iespēju lietot spēku kārtības nodrošināšanā, tām par pārkāpumiem jāinformē policija, kurai jāuzņemas tālākais darbs. Kazaku patruļu veido brīvprātīgie, un vienīgais atalgojums, ko vīri saņem, ir iespēja bez maksas braukt pilsētas sabiedriskajā transportā.

Pirmajā patruļā kazaki apturēja divus gados vecus ubagotājus, vecenīti, kas ielas malā tirgoja kaltētas sēnes, un padzina kādu zeķu tirgotāju, kuram nebija licences, taču drīz pēc kazaku aiziešanas tirgotājs jau atkal ķērās pie nelikumīgās nodarbes.

Patruļu līderis Igors Guričevs ir pārliecināts, ka drīz kazakiem uzticēs vairāk darba. Raugoties uz kazaku pilnvarām Krievijas impērijā, mūsdienās gvardei pienāktos uzņemties arī narkotiku un terorisma apkarošanu. «Kazaki vienmēr bijuši Krievijas impērijas pirmajās rindās, cīnoties ar ienaidniekiem un sāncenšiem, nelegālo imigrāciju.»

Sabiedrības glābēji

Daļā sabiedrības kazaku atgriešanās izsaukusi neapmierinātību, daudzus uzjautrina vīru senatnīgais ietērps. Valda neizpratne, kādēļ cilvēki, kam nav policistu pilnvaru, uzņemas kārtības nodrošināšanu. «Tas ir tikai Putina atbalstam,» ziņu aģentūrai Reuters patruļas nopēla kāds pensionārs, vārdā Vladimirs. Taču ne visi ir skeptiski. «Kazaki nodrošinās kārtību, turklāt uz viņiem ir patīkami skatīties,» sacīja skolotāja, vārdā Tatjana. «Nāk prātā pagātne, un tas viss atgriežas - tas ir lieliski.»

Patruļas Maskavā ir kārtējais solis kazaku tradīciju atdzimšanas gājienā. Kazaki formējuši jaunu politisko partiju, apsargājuši pareizticīgo baznīcas pēc pankgrupas Pussy Riot sarīkotās akcijas - V. Putinu kritizējošas panku lūgšanas - Maskavas katedrālē un bloķējuši ieeju kādā ar Pussy Riot saistītā mākslas izstādē.

Jau kopš septembra kazaki atbild par kārtību Krasnodaras novadā, kur tiem ir lielākas pilnvaras nekā Maskavas kolēģiem. Lai gan arī viņiem nav ieroču, taču pie sāniem ir tradicionālās pātagas, turklāt viņi drīkst pārbaudīt dokumentus un aizturēt aizdomās turamos. Par kārtības uzturēšanu Krasnodarā atbild aptuveni tūkstotis kazaku, no kuriem katrs mēnesī saņem ap 25 tūkstošiem rubļu (ap 440 latu). Galvenais vīru uzdevums ir atturēt islāmticīgo migrantu ieplūšanu no citiem Krievijas Ziemeļkaukāza reģioniem - tas izpelnījies pārmetumus par diskrimināciju un etniskā naida kurināšanu.

Arī Maskavā kritiķi pārmet, ka kazaki, kas pagātnē zināmi kā ebreju un katoļu apspiedēji, vairos etnisko spriedzi. Kazaki pārmetumus noliedz. «Mēs esam kā Čaks Noriss,» atsaucoties uz cīņas mākslas meistaru un aktieri, kurš filmējies slavenajā televīzijas seriālā Teksasas reindžers, sacīja patruļu līderis I. Guričevs. «Reindžeri ir gluži kā kazaki un darbojas valdības labā, taču mūs neuzņem atplestām rokām. Kādēļ lai tas būtu atļauts Amerikā, bet ne Krievijā, kur kazaku tradīcijas sniedzas senā pagātnē?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits