Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krievija paziņo par uzvaru Čečenijas karā

Kremļa atbalstītais vietvaldis Kadirovs esot sakāvis separātistus

Krievijas varas iestādes ceturtdien beigušas gandrīz desmit gadu ilgušo "pretterorisma operāciju" Čečenijā, tā pieliekot punktu Čečenijas karam, kas sagādāja milzīgas ciešanas šīs nelielās zemes iedzīvotājiem. Čečenu separātistu pretošanās Krievijas varai pēdējos gados ir apsīkusi, jo Čečenijas teritoriju savā kontrolē pārņēmis Maskavas sabiedrotais Ramzans Kadirovs, kurš noslēdzis vienošanos ar Kremli. Saskaņā ar šo vienošanos R.Kadirovs apsolīja sakaut separātistus, bet Kremlis viņam atvēlēja Čečenijas prezidenta posteni un gandrīz neierobežotu varu šajā republikā.

Terora sekas

Pretterorisma operācija jeb otrais Čečenijas karš sākās 1999.gadā, kad Krievija agresīvi reaģēja uz čečenu kaujinieku centieniem pārņemt savā kontrolē arī kaimiņos esošo Dagestānu. Čečenijā atkal iebruka Krievijas karaspēks, kas visu reģionu padarīja par stingrā režīma zonu. Krievijas drošības spēkiem bija piešķirtas ļoti plašas pilnvaras; krievu karavīri drīkstēja aizturēt čečenus, pārmeklēt viņu mājas, ierobežot žurnālistu darbību. Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas Memoriāls pārstāvis Aleksandrs Čerkasovs uzskata, ka "pretterorisma operācijas" aizsegā tika īstenots terors pret čečeniem. "Trīs līdz pieci tūkstoši cilvēku pazuda bez vēsts Čečenijā pēc tam, kad viņus aizturēja federālās drošības struktūras. Un cik armijnieku par to ir sodīti? Viens," raidstacijai Svoboda stāsta A.Čerkasovs.

Čečenijas prezidents R.Kadirovs apgalvo, ka pretterorisma operācijas mērķi esot pilnībā sasniegti. Pretošanos kalnos turpina tikai daži desmiti kaujinieku.

R.Kadirovs uzskata, ka īpašā režīma atcelšana ir svētku diena visai čečenu tautai. "Esmu ļoti priecīgs, ka karš beidzot ir galā," aģentūrai Reuters stāsta students Magomeds Nagajevs.

Kadirova uzvara

32 gadus vecais R.Kadirovs jau kaldina lielus plānus par Čečenijas attīstību, piemēram, Groznijas lidostu varētu pārveidot par starptautisku gaisa satiksmes centru. Kremļa lēmums par pretterorisma operācijas izbeigšanu palielinās R.Kadirova varu, jo Krievija varētu izvest no Čečenijas līdz pat 20 000 karavīru. Tas nozīmē, ka Kremlis būs vēl vairāk atkarīgs no labu attiecību uzturēšanas ar R.Kadirovu. Krievijas līderis Vladimirs Putins īstenoja konflikta "čečenizācijas" politiku, uzticot separātistu sakaušanu pašiem čečeniem, bet tagad Čečenijā nav gandrīz neviena, kas varētu apdraudēt R.Kadirova varu. Dubaijā nesen tika nogalināts čečenu komandieris Sulims Jamadajevs, kurš bija viens no pēdējiem R.Kadirova konkurentiem. Cilvēktiesību aizstāvji raizējas, ka R.Kadirovs nežēlīgi izrēķinoties ar ikvienu pretinieku.

Top komentāri

krievsitējs
k
sūtit tevi pie dieviem vajag...ar visiem tiem 50 taviem % ,un ja tu doma kad latvieši ir vājāki par cecenjiem ,tad liecina fakts kad mans vectevs 19.divīzijā būdams ložmetējnieks desmitiem krievu nopļāva! un nedomāju kad es ja Tēvzeme sauks izdarīšu to pašu un sākšu ar tevi utainais artur!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

sdsdsd

Karadarbība

Krievijas karaspēks "pretterorisma operāciju" Čečenijā sāka 1999.gada rudenī, atbildot uz Šamila Basajeva vadīto čečenu kaujinieku iebrukumu Dagestānā. Kā iegansts operācijas sākšanai bija arī 1999.gada septembrī Krievijas daudzdzīvokļu mājās notikušie sprādzieni, kuru rīkošanā tika apsūdzēti "čečenu teroristi".

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits