Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievija rīkojusi sarunas ar talibiem

Afganistānas islāmistu nemiernieku grupējuma Taliban delegācija Maskavā piedalījusies sarunās ar Krievijas amatpersonām pēc tam, kad ASV sarunas ar talibiem cieta neveiksmi, sestdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Taliban delegāciju Maskavā uzņēma "Krievijas prezidenta īpašais pārstāvis Afganistānā" Zamirs Kabulovs, ministrijas preses pārstāvja teikto citēja valsts finansētā ziņu aģentūra RIA Novosti.

Konkrēts datums, kad sarunas notikušas, netiek publiskots.

"Krievijas puse uzsvēra nepieciešamību atsākt sarunas starp ASV un Taliban kustību," norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis. "Savukārt Taliban apstiprināja savu vēlmi veidot dialogu ar Vašingtonu," viņš piebildis.

Līdz pagājušajai nedēļai valdīja gaidas, ka ASV un talibu vienošanās ļautu ASV samazināt karavīru skaitu Afganistānā un Taliban piedāvātu drošības garantijas nepieļaut ekstrēmistu grupējumu aktivitātes.

Tomēr pagājušajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka ir atcēlis tikšanos ar talibu līderiem ASV, uzsverot, ka sarunas ar nemierniekiem ir "mirušas" un ka viņš atkal pastiprina karu pret šo grupējumu.

Pašlaik Afganistānā ir palikuši apmēram 14 000 ASV karavīru. Tramps ir nosaucis par smieklīgu to, ka Afganistānā vēl atrodas ASV karavīri un ka šī militārā kontingenta uzturēšanai ir iztērēti miljardiem ASV dolāru.

ASV vadītā iebrukumā Afganistānā neilgi pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem tika gāzta talibu valdība, kas bija devusi patvērumu Osamam bin Ladenam – teroristu tīkla Al Qaeda līderim un šo teroraktu organizētājam.

18 karadarbības gados kopš šī iebrukuma ASV karavīru skaits Afganistānā pieauga līdz 100 tūkstošiem, bet dramatiski samazinājās pēc bin Ladena nogalināšanas 2011.gadā Pakistānā.

Afganistānā bažas par vardarbības pieaugumu palielinās pirms 28.septembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Tās būs ceturtās vēlēšanas kopš talibu režīma gāšanas, bet šogad jau divas reizes ir atliktas.

Valdības spēki un Taliban kaujinieki ir iesaistījušies sīvās kaujās visā valstī. Kaujinieki ir solījuši turpināt cīņu un likt ASV nožēlot atteikšanos no sarunām.

Krievija ir mēģinājusi ietekmēt miera sarunas, un gada sākumā Maskavā rīkoja divas tikšanās ar afgāņu politiskajiem līderiem.

 

Top komentāri

čečen taļib
č
ja hoču rezaķ tvoi gorla, russkij išak !
ruksis
r
Tas Pūķins savu mazo snuķīti bāž visur. Ar to viņš cer, ka pasaule viņu ievēros.
Irlielāmērāticams
I
ka ASV paziņojums par "mirušām sarunām" nav īsti korekts, jo šīs sarunas nekad nav bijušas "dzīvas". Krievu panākumi nebūs dižāki, varbūt uz īsu brīdi "draudzēsies pret" kādu trešo, nekas vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits