Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krievijā strauji pieaug noziedzības līmenis

Krievijas kriminālā hronika arvien vairāk atgādina 90.gadu sākumu, kad ekonomikas sabrukums izraisīja strauju noziedzības pieaugumu. Arī tagad arvien biežāk pienāk ziņas par pasūtījuma slepkavībām, uzbrukumiem inkasentiem un noziedzīgo grupējumu savstarpējo rēķinu kārtošanu. Krievijas sabiedrība pēdējos gados, kad valstī auga labklājības līmenis, paspēja aizmirst par šādiem noziegumiem, bet līdz ar ekonomikas lejupslīdi noziedzība atkal atgriežas ikdienas dzīvē. Milicija bezspēcīga
Milicija netiek galā ar krīzes izraisīto noziedzības vilni.

Maskavā šonedēļ notika uzbrukums ievērojamam uzņēmējam, Konvers Grup prezidentam Aleksandram Antonovam, kura virzienā noziedznieki raidīja 18 lodes. A.Antonovam ir vairākas šautas brūces, tomēr viņam izdevās izdzīvot. A.Antonovam ir zināma saistība arī ar Latviju, jo Konvers Grup sastāvā ietilpst arī Latvijas krājbanka, kurā A.Antonovs ir padomes loceklis.

Maskavas prokurors Jurijs Sjomins vēsta, ka janvārī slepkavību skaits galvaspilsētā palielinājies par 16%. Arī citviet Krievijā dzīve kļūst arvien bīstamāka, piemēram, Dubnas pilsētā (ap 100 km no Maskavas) gada laikā noziedzības līmenis audzis par 122%. Pieaug ne tikai smago noziegumu, bet arī zādzību un tamlīdzīgu noziegumu skaits. "Jā, iesniegumu par zādzībām kļuvis krietni vairāk," stāsta Maskavas milicijas leitnants Aleksejs. Viņa rajonā ir vairāki lieli tirdzniecības centri, no kuriem visbiežāk pienāk ziņas par apzagšanu. Milicija pieņem cietušo iesniegumus, bet atzīst, ka noķert zagļus esot gandrīz neiespējami.

Bezdarbs un noziedzība

Krievijas Zinātņu akadēmijas Valsts un tiesību institūta eksperti prognozē, ka šogad noziedzības līmenis palielināsies vismaz par 20%. "Tas vēl ir ļoti optimistisks scenārijs," secina profesors Sergejs Maksimovs. Noziedzības pētnieki vēsta, ka ekonomikas lejupslīde neizbēgami izraisa noziedzības pieaugumu. Protams, ne jau visi, kas krīzes dēļ zaudējuši darbu, kļūst par zagļiem un laupītājiem, tomēr statistika ir skaudra — bezdarba līmeņa pieaugums par 1% palielina noziedzību par 5—7%. Krasnojarskas analītiskā centra Reģions vadītājs Valerijs Jefimovs brīdina — ja piepildīsies prognozes par strauju bezdarba palielināšanos, noziedzības līmenis šogad varētu pat divkāršoties.

Maskavas mērs Jurijs Lužkovs visās nelaimēs vaino viesstrādniekus, kas pēc darba zaudēšanas esot pievērsušies noziedzībai. Cilvēktiesību aizsardzības centra Memoriāls pārstāve Svetlana Gannuškina uzskata, ka šādas runas ir nepamatotas. "Atbraucēji zog ne vairāk kā maskavieši. Milicijai vienkārši ir kārdinājums novelt uz atbraucējiem vainu par kopējo noziedzības pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits