Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Krievijas armija vilcinās aiziet no Gruzijas

Krievijas karavīri ar šaušanu atvaira žurnālistus, karavīru vidū arī čečeni.

Krievijas karaspēka pārstāvji ceturtdien turpināja uzturēt spriedzi Gruzijā, no rīta solot pilnībā pamest Gori pilsētu, pāc tam pārdomājot un solot to pamest tuvākajās dienās. Satraukumu izraisīja arī ziņojumi par Krievijas karaspēka kolonnu parādīšanos ostas pilsētā Poti. Dienas gaitā Krievija paziņoja, ka armija nevarot vienkārši apgriezties un aiziet pāris stundu laikā.

Abhāzijas un Ziemeļosetijas līderi ceturtdien Maskavā parakstīja Francijas iztrādāto konflikta apturēšanas sešu punktu plānu, ko iepriekš bija akceptējusi Krievija un Gruzija. Viņi pauda cerību jau drīzumā iegūt formālu neatkarību no Gruzijas. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Gruzijas teritoriālā vienotība jau esot "de facto ierobežota". ASV vadība tikmēr izteikusi atbalstu Gruzijai un sākusi piegādāt humāno palīdzību.

Gruzijas karaspēks ceturtdien no rīta sāka virzīšanos no Tbilisi uz Krievijas armijas ieņemto Gori pilsētu, jo tika gaidīts, ka lielvalsts militārās vienības Staļina dzimto pilsētu atstās. Līdz ceturtdienas rītam tas tomēr netika izdarīts. Gruzijas ārlietu ministre Jekaterina Tkešelašvili atzina, ka Krievijas spēki nesteidzas atstāt ieņemtās apdzīvotās vietas. Tas tiekot darīts tādēļ, lai izdarītu vēl vairāk postījumu, vairotu sāpes un mēģinātu sēt bailes. Pēc ministres vārdiem, Krievija vēlējusies ievest savu armiju Gruzijā un tur arī atstāt, bet šis plāns esot izgāzies. Gruzijas parlaments ceturtdien vienbalsīgi pieņēma lēmumu par izstāšanos no Neatkarīgo valstu sadraudzības (NVS).

Biedē žurnālistus

Kāds pavecāks krievu karavīrs pēķšni sāka draudēt daudzajiem žurnālistiem, kas bija atbraukuši līdz pirmajam Krievijas armijas postenim netālu no pilsētas robežas. Droši vien sajutis niknumu par preses pārstāvju uzmācīgajiem jautājumiem, viņš dažus šāvienus raidīja pat visai bīstamā tuvumā. Apdraudējums kļuva pavisam reāls, un žurnālisti sakāpa automašīnās, lai pārvietotos tālāk. Pirms tam gan prāvā žurnālistu pulka ierašanās bija nedaudz samulsinājusi tankos un bruņumašīnās esošos karavīrus, tomēr daļa no viņiem piekrita nelielām sarunām.

Kāds čečenu tautības majors, vārdā Neils, pastāstīja, ka viņš esot no Čečenijas un ierašanos ar ieroci suverēnas valsts teritorijā neuzskata par kaut ko ārkārtēju. Viņš teica, ka aiziešanai pie kaimiņa atļauja taču nav jālūdz. Tik cinisku viedokli gan vairākums no šiem karavīriem neizteica. Tanka T—64 apkalpes locekļi mierīgā sarunā atzina, ka vēloties drīzāk būt mājās, kur viņiem ir ģimenes, nevis šeit Gruzijā. Tur bija vēl viens čečens un arī osetīns, kuri bija ģērbušies gruzīnu armijas formā. Pirmais no viņiem neatbildēja uz Dienas jautājumu, kāpēc viņam mugurā ir šāds apģērbs. Vienīgi pateica, ka Gruzijā šādu mantu atrast neesot lielas problēmas. Iespējams, forma iegūta kādā no Gruzijas armijas bāzēm.

Apsūdz marodierismā

Liecība marodierismam bija apskatāma uz lielās šosejas pa ceļam uz Gori. Tā bija krievu armijas kravas automašīna Ural, kurā tika vestas dažādas salaupītas mantas un pārtika. Kā stāstīja gruzīnu militārpersonas, ar automašīnu braukuši divi karavīri osetīns un krievs, kas tagad atrodoties apcietinājumā. Iespējams, viņi braukuši nakts laikā un apmaldījušies.

Daudzos apvidus automobiļos sēdošie Gruzijas iekšlietu ministrijas sevišķo uzdevumu vienību karavīri izskatījās apmierināti, ka jau pavisam drīz būs iespēja atgriezties Gori. Tāpat kā krievu militārpersonas, arī gruzīni žurnālistiem nestāsta tikpat kā neko. Tiesa gan, tagad vismaz viņi ir redzami, jo dažas iepriekšējās dienas, kopš gruzīnu spēki atstāja pilsētas Rietumgruzijā un arī Gori, viņus nebija iespējams redzēt. Tas pat vietējiem žurnālistiem izraisīja jautājumu, vai armija un iekšlietu ministrijas spēki vispār vēl pastāv.

Stāsti par laupīšanu ir dažādi. Iespējams, ka ar to nodarbojas krievu armijai līdzi atnākušie osetīnu kaujinieki, bet nevis regulārā armija. Kāds fotogrāfs Dienai pastāstīja, ka trešdien Gori redzējis četrus osetīnu kaujiniekus, kas meklējuši pilsētā kādu gruzīnu. Par laimi, viņu nodoms neesot piepildījies. Kāds vietējais iedzīvotājs man stāstīja, ka pilsētas nomalē atrodoties viņa restorāns. Vakar tur ieradušies aptuveni desmit bruņotu osetīnu, kuriem esot bijuši balti apsēji uz rokas. Viņi neko sliktu vīram neesot nodarījuši, vienīgi pārmeklējuši restorāna telpas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits