Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Krievijas tiesa par diviem mēnešiem saīsina Hodorkovska cietumsoda termiņu

Krievijas Augstākā tiesa otrdien par diviem mēnešiem saīsināja bijušajam naftas magnātam un Kremļa kritiķim Mihailam Hodorkovskim piespriesto 11 gadu cietumsodu.

Izskatot Hodorkovska apelāciju par spriedumu viņa otrajā prāvā, tiesa viņam, kā arī līdzapsūdzētajam Platonam Ļebeģevam piespriesto 11 gadu ieslodzījuma termiņu saīsināja līdz desmit gadiem un desmit mēnešiem.

Tas nozīmē, ka Ļebedevs brīvībā varētu iznākt 2014.gada maijā, bet Hodorkovskis - tā paša gada augustā, vēsta aģentūra Interfax.

Pats Hodorkovskis tiesā nebija ieradies, bet sēdē piedalījās ar videokonferences starpniecību no cietuma. Hodorkovska aizstāvji tiesā norādīja, ka apsūdzības, par kurām Hodorkovskis un Ļebedevs 2010.gadā tika notiesāti, bija safabricētas un tādējādi jau no paša sākuma nebija spēkā esošas.

Hodorkovska advokāts Vadims Kļuvgants pavēstīja, ka tiesas spriedumu plānots pārsūdzēt Augstākās tiesas prezidijā.

Savukārt pats Hodorkovskis tiesai paziņoja, ka prokurori un izmeklētāji tikuši izmantoti "kā instruments Krievijas iekšpolitikā". "Rezultāts ir katastrofāls," sacīja Hodorkovskis. "Mēs nerunājam par likuma ieviešanu, mēs runājam par gatavību upurēt tiesu sistēmas reputāciju, lai panāktu jaunu cietumsodu varasiestāžu oponentam." Man ir bijis un vienmēr arī ir svarīgi panākt taisnīgumu tēvzemei," tiesai norādīja apsūdzētais.

2005.gadā Hodorkovskis kopā ar Ļebedevu tika notiesāts par plaša mēroga izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. Savukārt apelācijas prasība saistīta ar otro lietu, kurā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa 2010.gada decembrī Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda 14 gadu ieslodzījumu kolonijā saistībā ar apsūdzībām par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu. Ieskaitot pirmo spriedumu, saskaņā ar kuru tika piespriests astoņu gadu cietumsods, un ieslodzījumā pavadīto laiku, soda izciešanas termiņš beigtos 2017.gadā. Taču 2012.gada 24.maijā Maskavas pilsētas tiesa mīkstināja piespriesto sodu par vienu gadu.

Pērnā gada nogalē tiesa abiem notiesātajiem samazināja cietumsodu no 13 līdz 11 gadiem. Tomēr daži aktīvisti jau pauduši bažas, ka Hodorkovskim varētu tikt izvirzītas jaunas apsūdzības, jo Kremlis viņu joprojām uzskata par bīstamu oponentu. Šā gada jūlijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzina, ka Hodorkovska un Ļebedeva pirmā prāva bijusi netaisnīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits