Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Maskavā dzīve dārgāka nekā Ņujorkā

Rīgā bijis straujš dzīves dārdzības pieaugums, Tallina un Viļņa daudz lētākas


Krievijas galvaspilsēta Maskava jau trešo gadu pēc kārtas atzīta par pasaules dārgāko pilsētu ieceļotājiem no citām zemēm, jo dzīves dārdzības līmenis Maskavā ir gandrīz pusotru reizi augstāks nekā ASV lielpilsētā Ņujorkā. Šāds secinājums izriet no biznesa konsultāciju uzņēmuma Mercer pētījuma, kas salīdzina dzīves dārdzību pasaules liepilsētās.

Dārgā dzīve Rīgā


Mercer veido šādu pētījumu, lai palīdzētu starptautiskiem uzņēmumiem aprēķināt izdevumus, kas nepieciešami darbinieku uzturēšanai ārzemēs. Dzīves dārdzības indeksa veidošanā tiek izmantoti dati par vairāk nekā 200 preču un pakalpojumu cenām. Mercer eksperti salīdzināja datus par 143 pilsētām, par pamatu ņemot Ņujorkas cenu līmeni.

Saskaņā ar pētījuma datiem dzīves dārdzība Rīgā gada laikā ir strauji palielinājusies un sasniegusi jau vairāk nekā 90% no Ņujorkas līmeņa. Gada laikā Rīga pakāpusies no 72. uz 46.vietu pasaules dārgāko pilsētu sarakstā. Tas nozīmē, ka ārzemniekiem dzīve Rīgā ir dārgāka nekā Losandželosā, Vašingtonā, Toronto un Hamburgā. Rīga ir krietni dārgāka par pārējām Baltijas valstu galvaspilsētām, jo Tallina ierindota 76.vietā, bet Viļņa ieņem 85.vietu. "Austrumeiropas, Brazīlijas un Indijas pilsētas kāpj uz augšu sarakstā. Dzīves dārdzības pieaugums varētu būt saistīts ar straujo ekonomikas izaugsmi," secina Mercer analītiķe Ivonna Treibere. Pēc ekspertu domām, starptautisko uzņēmumu darbinieki veicina inflācijas līmeņa pieaugumu, jo iesaistās konkurencē par mājokļiem un citiem resursiem.

Maskavas greznība


Dārdzības līmeņa ziņā Rīgai vēl ir tālu līdz Maskavai, kas Mercer sarakstā pārliecinoši ieņem pirmo vietu. Ārzemniekiem dzīve Maskavā izmaksā 42% vairāk nekā Ņujorkā. Daļēji tas skaidrojams ar Krievijas rubļa vērtības kāpumu attiecībā pret ASV dolāru, kā arī ar mājokļu īres sadārdzināšanos. Lai noīrētu greznu dzīvokli ar divām guļamistabām, Maskavā nāksies šķirties no 4500 dolāriem (2000 latu) mēnesī, bet Losandželosā šāds dzīvoklis izmaksātu tikai 2400 dolāru (1070 latu) mēnesī. Maskavā ir arī ļoti dārga kafija, jo par tasīti kafijas un apkalpošanu nāksies samaksāt 10,4 dolārus (4,6 latus), taču Ņujorkā tas maksās tikai 3,75 dolārus (1,7 latus).

Mercer pētījums liecina, ka Londonā ir dārgs sabiedriskais transports, jo brauciens metro maksās vidēji 2,6 latus. Savukārt mūzikas mīļotājiem vajadzētu izvairīties no Prāgas, kur kompaktdisks maksā vidēji 15 latu. Rietumeiropas pilsētu vidū dārgākā dzīve ir Londonā un Oslo. Toties pašlaik ir izdevīgs laiks ASV apmeklēšanai, jo ASV dolāra vājums attiecībā pret Eiropas valūtām padara Amerikas cenas ļoti pievilcīgas. Par lētāko pilsētu pasaulē jau sesto gadu pēc kārtas atzīta Paragvajas galvaspilsēta Asunsjona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits