Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Maskavā raizējas, ka Dostojevska metro stacija varētu kļūt par «pašnāvnieku Meku»

Krievijas galvaspilsētā Maskavā aizkavējusies slavenā rakstnieka Fjodora Dostojevska vārdā nosauktās metro stacijas atklāšana, jo izskanējušas bažas, ka drūmās freskas ar Dostojevska darbu motīviem varētu pievilināt garīgi nelīdzsvarotus cilvēkus un pašnāvniekus. Psihologi raizējas, ka stacija varētu kļūt par «pašnāvnieku Meku».


Uz metro stacijas sienām attēlotas ainas no slavenākajiem Dostojevska darbiem Noziegums un sods, Brāļi Karamazovi, Velni u.c. Piemēram, vienā no freskām redzams, kā Nozieguma un soda galvenais varonis Raskoļņikovs ar cirvi nogalina augļotāju Aļonu Ivanovnu un viņas māsu. Citā freskā attēlots Velnu varonis Kirilovs, kurš pielicis pistoli pie deniņiem.


Fresku autors Ivans Nikolajevs uzsver, ka ar šiem mākslas darbiem gribējis parādīt Dostojevski kā «cilvēku, rakstnieku un filozofu». «Māksla nav nekāda izprieca, un mākslinieki nav cirka klauni,» intervijā laikrakstam Izvestija viņš noraida pārmetumus par mākslas darbu drūmo gaisotni. Viņš uzsver, ka negrasās veikt nekādas izmaiņas savās freskās. «Tas būtu tas pats, kas paprasīt Repinam, lai viņš piezīmētu smaidiņus gleznai Ivans Bargais nogalina savu dēlu.» Pēc mākslinieka domām, «nopietns garīgais pārdzīvojums nāks par labu pasažieru dvēseles stāvoklim».


Maskavas metro priekšnieks Dmitrijs Gajevs noliedz, ka stacijas atklāšana uz laiku atlikta drūmo fresku dēļ. Viņš skaidro, ka svinīgā atklāšana aizkavējusies, jo vēl nav pabeigta eskalatora izbūve. D.Gajevs sola, ka Dostojevska stacija tiks atklāta maija beigās. Viņš nedomā, ka stacijas rotājumi varētu pārāk kairināt garīgi nelīdzsvarotu cilvēku fantāziju. «Skolnieki, kas izlasījuši Dostojevska romānu Noziegums un sods, taču neskrien slepkavot večiņas; par kādu negatīvu ietekmi var būt runa?»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits