Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Medijs: Maskavas mēru hruščoveņu nojaukšanas lietā balsta paša apmaksāta troļļu brigāde

Maskavas mēra plānam nojaukt vairākus tūkstošus padomju laiku daudzdzīvokļu ēku un tās aizstāt ar jaunbūvēm ir izveidojusies gana plaša pretestība. Priekšvēlēšanu laikā Sobjaņins to nevar atļauties, tāpēc viņa labā strādā publisko attiecību brigāde, sociālajos tīklos pasniedzot ne gluži patiesībai atbilstošu informāciju par visu maskaviešu nedalīto sajūsmu hruščoveņu nojaukšanas jautājumā, vēsta The Moscow Times.

Kad Sobjaņins martā nāca klajā ar dzīvojamo zonu "perestroikas" plāniem, sociālos tīklus Maskavā pāršalca viedokļu vētra, un šai idejai izkristalizējās arī plaša opozīcija. Taču arī hruščoveņu jautājumā iedarbinātas interneta laikmetam atbilstošas iespējas - Krievijā populārajā saziņas tīklā Vkontakte izveidotas dažādas atbalsta grupas "Mēs atbalstām hruščovku nojaukšanu", kurās iesaistījušies tūkstošiem dalībnieku, nopērkot bieži manāmus reklāmas laukumus, kas jau nedēļām pavīd tūkstošiem interneta lietotāju acu priekšā.

Tomēr, papētot sīkāk, šie "parastie maskavieši", kuri interneta saziņas plašumos sūrojas par nepanesamo dzīvi nobružātajās mājās bez liftiem un atkritumu vada, tekošiem jumtiem un smirdīgiem pagrabiem, ir apmaksāti darboņi, kuri nav centušies slēpt savas īstās identitātes, tāpēc izsekots viņu dzīves atainojums citos sociālajos tīklos. Piemēram, Instagram ievietotie attēli liek domāt, ka viņi, visticamāk, jau sen nemīt daudzdzīvokļu namā. Piemēram, kāds hruščoveņu nojaukšanas kvēls atbalstītājs Instagram kontā dalījies ar glamūrīgām sadzīves ainiņām un kura spīdīgais Mercedes sporta auto varētu izmaksāt tikpat, cik pieticīgs miteklis hruščovenē, par kuras iemītnieku viņš uzdevies.

Savukārt vēl kāda daudzdzīvokļu nama sūrās ikdienas apraudātāja savos sociālo tīklu profilos rūpīgi dokumentējusi brokastis vairākos no Maskavas dārgākajiem restorāniem, turklāt izrādās, ka viņa ir Krievijā valdošās partijas Vienotā Krievija augsti stāvoša funkcionāra meita. 

Vēl vairāki piemēri vedina domāt, ka dažiem hruščoveņu apkarotājiem ir tieša sasaiste ar paša Maskavas mēra biroju. Runa ir par personu grupu, kas darbojas tā sauktajā Jaunatnes palātā, kuras locekļi mēra biroja vārdā rosina iesaistīties pilsoniskās aktivitātēs, piemēram, organizējot iedvesmojošus patriotiska radošuma pasākumus. Jauniešu palāta, ko vada kādreizējas prokremliskas jauniešu kustības līderis, sola veiksmīgu karjeru Maskavas valdībā apmaiņā pret lojalitāti un aktīvu darbu mēra darba kārtības veicināšanā.

Tomēr Jaunatnes palāta nav tikai vienkārši sponsorētu troļļu ferma, bet gan daudz rūpīgi veidota organizācija. Interneta brīvības aktīvists Leonīds Volkovs, kuram kādreiz bijusi darīšana ar Maskavas mēriju un kurš pašlaik iesaistījies Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija kampaņā, vairākos bloga ierakstos sniedzis ieskatu jaunatnes organizācijas darbībā.

Piemēram, vairāki tās locekļi ir nodarbināti mēra birojā ar mērķi koordinēti panākt sabiedrības viedokļa izmaiņas pilsētas jautājumos. Viņi tiek skrupulozi instruēti, kā komunicēt par pilsētas vadības tālejošiem plāniem, tostarp liela apjoma infrastruktūras projektiem vai ēku nojaukšanu. Viņu uzdevums šādos jautājumos ir piepildīt sociālo tīklu slejas ar Sobjaņina ieceres slavinošiem vārdu plūdiem. Lai arī šīm masveidīgajām darbībām ir niecīga ietekme uz maskaviešiem, kuriem ir atšķirīgs viedoklis par mēra plaša vēriena politiku, tomēr iespaids kopumā, acīmredzot, ir tā vērts, jo Sobjaņina sabiedrisko attiecību brigadieri jeb Jaunatnes palāta, pēc Volkova aplēsēm, no pilsētas budžeta saņem līdz 200 miljoniem rubļu ( vairāk nekā trīs miljoniem eiro) gadā.

Lai arī šī jauniešu informatīvā kopa sociālajos tīklos daudzos gadījumos ir identificēta un jau pietiekami ilgi tiek saukāta par Sobjaņina ielikteņiem vai pakalpiņiem, tomēr, kā stāstījis Krievijas mediju eksperts Antons Merkurovs, šīs jauniešu informatīvās armijas uzdevums ir ne tik daudz pārliecināt maskaviešus par rātsnama politiku, cik pārliecināt pašu mēru, ka vēlētāji tiek saliedēti ap viņu. "Gan Sobjaņins, gan Putins ir pilnībā atrāvušies no realitātes uz zemes. Viņi par ārpasauli zina tikai to, ko pastāsta viņu palīgi. Un viņu palīgus interesē nodrošināt vēl vairāk naudas propagandai," izklāstījis Merkurovs.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka Sobjaņina plāns paredz nojaukt ap 8000 daudzdzīvokļu ēku, vietā uzceļot jaunas, augstākas ēkas, nodrošinot jaunus dzīvokļus ap 1,6 miljoniem maskaviešu.

Politikas analītiķe Jekaterina Šulmane uzskata, ka Maskavas mēra paziņojums neilgi pirms nākamajā gadā gaidāmajām Krievijas prezidenta un Maskavas mēra vēlēšanām nav nejaušs. "Maskavā dzīvo 10% no Krievijas elektorāta. Viņi grib, lai pilsēta zaigo," pauž politoloģe.

No otras puses, plāns nebūtu vērtējams kā iedomīgas ambīcijas, jo pieaugošas ekonomiskās krīzes laikā māju pārbūve nozīmētu arī ilgtermiņa nodarbinātību daudziem cilvēkiem un ļautu novērst stagnāciju būvniecības nozarē, uzsvēruši eksperti.

Lielākās šaubas gan rodas, kur vērienīgajiem plāniem ņems nepieciešamo naudu - ap trīs triljoniem rubļu (51 miljardiem dolāru).

Top komentāri

Es sapratu...
E
"hruščovku "nojaukšana un aizstāšana ar cilvēka cienīgiem mitekļiem ir ļoti slikta lieta, ja to dara krievi, Maskavā. Bet es nesaņēmu vērtējumu, kā tas būtu Latvijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits