Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NATO aizsardzības ministri vienojas par rīcību INF līguma izjukšanas gadījumā

NATO valstu aizsardzības ministri trešdien vienojušies par politiskiem un militāriem pasākumiem, lai uzlabotu alianses aizsardzību gadījumā, ja izjuks Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INF līgums). Ministri nolēmuši, ka alianse pārskatīs savu pretgaisa un pretraķešu aizsardzību, kā arī izlūkošanas pasākumus, ja Maskava līdz 2. augustam neatteiksies no spārnotajām raķetēm 9M729.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs uzsvēra, ka Krievijai vēl ir iespēja glābt INF līgumu. "Iespēja ir. Laiks iet uz beigām, bet Krievijai vēl ir iespējams glābt INF līgumu," teica Stoltenbergs. "Ja Maskava līdz 2. augustam neatsāks ievērot līgumu, viņi būs pilnībā atbildīgi par INF līguma beigām," uzsvēra NATO ģenerālsekretārs.

"Mēs esam vienojušies par plašu pasākumu spektru - politiskiem pasākumiem, militāriem pasākumiem, mācībām, pretraķešu aizsardzību, konvencionāliem pasākumiem un citiem. Daži no tiem būs ilgtermiņa pasākumi, citus būs iespējams īstenot īstermiņā," informēja Stoldenbergs.

Starp ASV un tolaik Padomju Savienību noslēgtais Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma līgums (INF) paredz, ka abām lielvalstīm jāiznīcina savā arsenālā esošās un no sauszemes platformām palaižamās tuva (no 500 līdz 1000 kilometriem) un vidēja (no 1000 līdz 5500 kilometriem) darbības rādiusa raķetes, kā arī to palaišanas iekārtas un cita ar šāda darbības rādiusa raķetēm saistītā infrastruktūra.

Vašingtona, kurai atbalstu pauduši arī tās sabiedrotie, uzskata, ka Krievija šo līgumu pārkāpusi, attīstot raķetes 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstamas kā SSC-8. Vašingtona jau iepriekš bija devusi  Maskavai laiku līdz 2. augustam, lai pakļautos līguma prasībām, pretējā gadījumā draudot, ka ASV izstāsies no INF līguma.

Tā kā raķetēm 9M729 ir mobilās palaišanas iekārtas, NATO bažījas par to, ka ir grūti noteikt, kur atrodas šīs raķetes, kuras var nogādāt kodolgalviņas līdz mērķiem Eiropā dažu minūšu laikā.

NATO nolūks ir nodrošināt pārliecinošu atturēšanas stratēģiju, neatgriežoties pie bruņošanās sacensības. Alianse vairākkārt uzsvērusi, ka neplāno izvietot Eiropā no sauszemes platformām palaižamas kodolraķetes, taču starp iespējamajiem pretpasākumiem varētu būt svarīgākās infrastruktūras aizsardzības pastiprināšana ar zenītraķešu sistēmām, militāro manevru plašāka izvēršana un konvencionālā bruņojuma palielināšana.

Top komentāri

to "protams"
t
Vai nejūti pretrunu savā komentārā? Uzbruks, iznīcinās, aplaupīs, sadalīs.. No kuras puses tad tā agresija nāks?
.
.
Tepat netālu bija ziņa, ka no SKS (Krievijas Strptautiskās kosmiskās stacijas, ja kas!) nesen atgriezušies kādi tur ASV astronauti. Tā dīvaini sanāk- kādas tad tās sankcijas pret Krieviju ir? Naftu un gāzi pērk atspērušies, tehnoloģijas Krievijai pārdod. Par naftas dolāriem Krievija iepērk lietas, kas aiziet uz bruņošanos. Rietumi vienlaicīgi grib taisīt biznesu ar Krieviju, tādejādi to stiprinot, no otras puses raud par raķetēm. Bez Rietumu biznesa un tehnoloģijām Krievija savus lielgabalus mērķētu caur stobru, nevis draudētu ar raķetēm visai pasaulei. Un vēl- pilna Krievija ar Rietumu automašīnām. Ja pārstātu piegādāt viņiem rezerves daļas, tad jau pēc mēneša apstātos viss smalkais Maskavas autoparks. Bet nē- bizness, redziet!
Skaidrs
S
Tātad NATO ar ASV tomēr taisās uzbrukt Krievijai. Bet tam vajag ieganstu, nu jebkādu.Un cik noprotams, vecā dziesma turpinās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits