Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

NATO un ES kritizē Krieviju par Abhāziju

Krievijas dzelzceļa karaspēka ievešana Abhāzijā izraisa starptautisku sašutumu NATO un Eiropas Savienība (ES) asi kritizējušas Krievijas karaspēka dzelzceļa bataljona ievešanu Gruzijas separātiskajā Abhāzijas reģionā nedēļas nogalē. NATO ģenerālsekretārs aicināja Krieviju izvest šos papildspēkus, bet ES ārlietu komisāre sacīja, ka šāda Krievijas rīcība var radīt draudus reģiona drošībai.

Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam bijusi telefonsaruna ar Gruzijas līderi Mihailu Saakašvili, kurā pārrunāta bataljona ievešana, tomēr saruna nav sniegusi nekādus jaunus risinājumus, raksta NEWSru. NATO vadītājs Jāps de Hops Shēfers saistīja Krieviju ar Gruzijas suverenitātes aizskaršanu. Viņš sacīja, ka Krievijas pēdējais solis "veicina nestabilitāti, kas jau līdz šim valda nepastāvīgajā reģionā", tādēļ pieprasīja izvest no Abhāzijas nedēļas nogalē iesūtītos karavīrus. "Šie spēki ir jāizved un Krievijai un Gruzijai steidzami jāiesaistās augstākā līmeņa atklātā dialogā, lai mazinātu spriedzi," J. de Hopu Shēferu citē BBC. Savukārt ES ārlietu komisāre Benita Fererro-Valdnere trešdien uzstājās Krievijas Valsts domē, sakot, ka "ES ir satraukta, ka Krievijas pēdējā rīcība draud iedragāt stabilitāti pie tās dienvidu robežas, kas ir jo īpaši nepieciešama, tuvojoties olimpiskajām spēlēm Sočos". Viņa uzsvēra, ka ES ir apņēmusies ievērot politisko cieņu pret Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību. "Tajā pašā laikā ES darīs visu, lai palielinātu uzticību un veicināt dialogu starp divām Gruzijas daļām. Mēs vēlamies šo darbu veikt sadarbībā ar Krieviju," sacīja B.Fererro-Valdnere. Eiropas Savienības ārpolitikas pārstāvis Havjers Solana ceturtdien ieradīsies Gruzijā, lai personīgi iepazītos ar situāciju Abhāzijas konflikta zonā. Krievijas un Gruzijas attiecības pasliktinājušās pēc tam, kad sestdien Krievija paziņoja, ka humānās palīdzības sakarā uz Abhāziju tiek nosūtīts 300 karavīru no armijas dzelzceļa spēkiem, lai labotu starptautiski neatzītās valsts dzelzceļa līnijas. Tika uzsvērts, ka šie cilvēki ir neapbruņoti. M.Saakašvili otrdienas vakarā zvanījis D.Medvedevam, lai iegūtu paskaidrojumus par it kā neapbruņoto Krievijas armijas dzelzceļa bataljona personāla nosūtīšanu uz Abhāziju, bet var teikt, ka šīs sarunas rezultāti neko jaunu nesniedza. D.Medvedevs savu kolēģi mierinājis ar jau iepriekš oficiāli pausto informāciju par šo notikumu. "Sarunā tika aizskarts jautājums par Krievijas humāno palīdzību Abhāzijas dzelzceļu līniju rekonstrukcijai un armijas dzelzceļa kareivju izmantošanai tajā," teikts Kremļa paziņojumā. "Tika sniegti nepieciešamākie paskaidrojumi." Maskava arī piezīmēja, ka abu valstu vadītāji vienojušies turpināt šo diskusiju, tiekoties nākamajā nedēļā gaidāmajā ekonomikas forumā Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits