Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Putins dosies uz Irānu, lai atsāktu kodolsarunas

Krievijas prezidents Vladimirs Putins augustā apmeklēs Irānu centienos atsākt sarunas par strīdīgus vērtējumus izsaukušo Teherānas kodolprogrammu, trešdien vēsta laikraksts Kommersant.

3.augustā tiks inaugurēts jaunais Irānas prezidents Hasans Rohani, bet Putins uz Irānu dosies drīz pēc tam - augusta vidū, norāda laikraksts, atsaucoties uz informācijas avotiem Kremlī un Irānas Ārlietu ministrijā. Tā būs Putina pirmā vizīte Irānā kopš 2007.gada. Maskava cer, ka šī vizīte radīs impulsu, lai atsāktu patlaban apturētās sarunas par Irānas kodolprogrammu.

Vizīte notiks 12. un 13.augustā, sacījis informācijas avots Irānas Ārlietu ministrijā. Arī avots Kremlī laikrakstam apstiprinājis, ka vizīte notiks, tomēr vēl neesot skaidrs, vai tā ilgšot vienu vai divas dienas.

Rietumvalstis izteikušas piesardzīgu optimismu, ka līdz ar Rohani ievēlēšanu varētu mainīties Teherānas tonis sarunās. Rohani ir centrisku uzskatu piekritējs, un viņš centienos mazināt spriedzi, ko radījušas Teherānas kodolambīcijas, solījis īstenot konstruktīvu sadarbību ar starptautisko sabiedrību.

Krievija ir viena no grupas P5+1 valstīm - tajā ietilpst ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis un Vācija -, kas ar Irānu risina sarunas par tās kodolprogrammu. ASV, Izraēlai un rietumvalstīm ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir atomieroču ražošana. Teherāna to noliedz un apgalvo, ka tai ir vajadzīga kodolprogramma mērķiem medicīnas un enerģētikas jomās.

Drīz pēc uzvaras jūnija vidū notikušajās Irānas prezidenta vēlēšanās Rohani deklarēja, ka ASV ir jāatzīst visas Irānas tiesības, arī tās kodoltiesības. "Jebkuram dialogam ar ASV jābūt balstītam vienlīdzībā un savstarpējā cieņā, un nosacījumos. ASV nedrīkst iejaukties mūsu iekšējās lietās, tām ir jāatzīst Irānas tiesības, ieskaitot kodoltiesības, un jāizbeidz vienpusēja politika un spiediens," runājot pirmajā preses konferencē pēc uzvaras vēlēšanās, sacīja Rohani.

"Nākamā valdība neatteiksies no šīs valsts leģitīmajām tiesībām," uzsvēra vēlēšanu uzvarētājs, kura kandidatūru atbalstīja reformisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits