Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Putins Ļeņina mūmiju pielīdzina svēto pīšļiem

Krievijas prezidenta Vladimira Putina nule kā paustie spriedumi, boļševiku pirmā vadoņa Ļeņina mūmiju pielīdzinot kristīgās baznīcas svēto pīšļiem, otrdien izsaukuši cilvēktiesību aktīvistu kritiku.

"Tas ir pilnīgi nepamatos salīdzinājums," atzina Jans Račinskis, kurš pārstāv biedrību "Memoriāls", kas nodarbojas ar padomju režīma noziegumu vēstures izpēti un upuru piemiņas saglabāšanu. "Ja kādam ir vajadzīgas šīs relikvijas, lai kaut kur uzbūvē īpašu komunistu baznīcu," sacīja Račinskis.

Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs tostarp noraidīja ierosinājumus, ka Ļeņina pīšļus vajadzētu pārapbedīt. "Ļeņina pārapbedīšanas jautājums patlaban nav darba kārtībā," sacīja Peskovs.

Putins, pirmdien tiekoties ar prezidenta vēlēšanu kampaņas vadošajiem aktīvistiem, apgalvoja, ka Ļeņina mauzolejs atbilst Krievijas tradīcijām. "Runā, ka neatbilst tradīcijai. Kāpēc? Paskatieties uz pīšļiem Kijevas Pečeru klosterī, citos klosteros," ieteica Putins. "Aizbrauciet uz klosteri, uz Atonu, tur ir svēto pīšļi, un šajā ziņā komunisti pārtvēra tradīciju, izdarīja to nevainojami, izdarīja to atbilstoši sava laika prasībām." "Pēc Padomju Savienības sabrukšanas vietā nekas nav izdevies. Pat komunistiskā ideoloģija radās no reliģijas postulātiem, konkrēti, pat komunisma celtnieku kodekss. Protams, mums ir jāatgriežas pie saknēm, bet, nenoliedzami, atbilstošā līmenī," norādīja prezidents.

Pērn janvārī Prezidenta lietu pārvaldes preses sekretārs Viktors Hrekovs paziņoja, ka Ļeņina mirstīgās atliekas paliks mauzolejā un arī apbedījumi pie kremļa sienas paliks agrākajā vietā. Aktīvas debates par Ļeņina pēcnāves atdusas vietu sākās pēc tam, kad toreizējais Kremļa partijas "Vienotā Krievija" parlamenta deputāts Vladimirs Medinskis paziņoja, ka padomju līdera mirstīgās atliekas no mauzoleja ir jāaizvāc. "Ļeņins ir ārkārtīgi pretrunīga vēsturiskā figūra, un viņa kā nekropoles centrālās figūras atrašanās valsts sirdī - galējs absurds," skaidroja Medinskis.

Ļeņina pārapbedīšanu atbalsta 56% Krievijas pilsoņu, bet 28% ir pret, aprīlī tika konstatēts Sabiedriskās domas fonda aptaujā. Pēdējo sešu gadu laikā pārapbedīšanas piekritēju skaits pieaudzis par desmit procentpunktiem.

Top komentāri

RE
R
Šitam svētam vieta ellē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits