Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Turcija notriekusi Krievijas kara lidmašīnu; Lavrovs atceļ vizīti (papildināts 17:09)

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu pēc tās gaisa telpas pārkāpšanas, vēsta Turcijas mediji un amatpersonas.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs Su-24. Krievija uzsver, ka lidmašīna nav pārkāpusi Turcijas robežu un tā notriekta no zemes 6000 metru augstumā. 

Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam 25. novembrī bija paredzēta vizīte Turcijā. Taču šobrīd paziņots, ka vizīte atcelta. Tāpat arī Krievijas pilsoņus mudina atturēties no ceļojumiem uz Turciju. 

Kremļa runas vīrs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka "šobrīd par to runāt ir nepareizi", ziņo aģentūra TASS. Viņš norādījis, ka Krievijai vēl nav visa informāciju par notikušo incidentu un tādēļ ir pāragri spriest par abu valstu attiecību pasliktināšanos vai izmaiņām sadarbībā.  

Kā pavēstīja Turcijas Ģenerālštābs, Turcijas iznīcinātāji F-16 atklāja uguni uz reaktīvo lidmašīnu pēc brīdinājumu izteikšanas, ka tā pārkāpj Turcijas gaisa telpu.

"24.novembrī ap plkst.9.20 neatpazīta lidmašīna Hatajas reģionā piecu minūšu laikā saņēma desmit brīdinājumus, taču, neskatoties uz to, pārkāpa Turcijas gaisa telpu. Reaģēšanas noteikumu ietvaros divi mūsu F-16, kas veica tajā reģionā patrulēšanu, izrādīja šai lidmašīnai pretestību," teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

Mediju izplatītā video redzams, kā lidmašīna uzliesmo gaisā un degoša nogāžas Sīrijas robežas pusē.

Turcijas mediji ziņo, ka divi lidmašīnas piloti katapultējušies, šo informāciju apstiprinājusi arī Krievija.

Tikmēr Turcijas telekanāls CNN-Turk ziņo, ka vienu pilotu Sīrijā sagūstījuši turkmēņu nemiernieki, kas karo pret prezidenta Bašara al Asada režīmu un kurus atbalsta Ankara. Pagājušajā nedēļā uz Turcijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks, Ankarai šādi reaģējot uz to, ka Krievijas kara aviācijas lidmašīnas veikušas turkmēņu pozīciju bombardēšanu Sīrijas teritorijā.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu uzdevis Ārlietu ministrijai veikt konsultācijas ar ANO, NATO un ieinteresētajām pusēm par situāciju uz Sīrijas robežas.

Tikmēr NATO paziņoja, ka rūpīgi seko līdzi incidentam ar Krievijas lidmašīnu un uztur kontaktus ar Turcijas varasiestādēm. 

Trešdien Turcijā bija paredzēts vizītē ierasties Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, lai mēģinātu nogludināt attiecības un rastu vienotu pozīciju miera panākšanai Sīrijā. Turcijas Ārlietu ministrijas amatpersona pavēstīja, ka Lavrova vizīte notiks, kā plānots. "Programmā izmaiņu nav," sacīja amatpersona.

Pēc Krievijas uzlidojumu sākšanās nemiernieku pozīcijām Sīrijā 30.septembrī tās lidmašīnas vairākkārt ielidojušas Turcijas gaisa telpā, kā arī izsekojušas Turcijas iznīcinātājus F-16. Turcijas gaisa spēki oktobrī notrieca Krievijā ražotu bezpilota lidaparātu, taču Maskava noliedza tā piederību tās bruņotajiem spēkiem.

Pievienota 3. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits