Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Al Qaeda līderis Zavahiri atbalsta sacelšanos Sīrijā

Starptautiskās teroristu organizācijas Al Qaeda līderis Aimans al Zavahiri atbalsta Sīrijā notiekošo sacelšanos jaunā videoierakstā, kas publicēts džihādistu interneta forumos, svētdien paziņoja ASV organizācija SITE, kas novēro islāma ekstrēmistu interneta lapu saturu.

Zavahiri videoierakstā ar nosaukumu "Uz priekšu, Sīrijas lauvas" kritizēja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma noziegumus pret saviem pilsoņiem un izteica atzinību tiem, kas sacēlušies pret valdību. Sestdien publicētajā astoņu minūšu videoierakstā Zavahiri uz zaļa fona aicināja Sīrijas iedzīvotājus nepaļauties uz Rietumu vai arābu valstu valdībām, kuras uzspiestu jaunu režīmu, kas būtu pakalpīgs Rietumiem.

"Neesiet atkarīgi no Rietumiem vai Amerikas, vai no arābu valstu valdībām un Turcijas. Tiem gadu desmitiem ir bijuši darījumi, savstarpēja saprašanās un līdzdalība. Esiet atkarīgi tikai no Allāha, un pēc tam - no jūsu nestajiem upuriem, pretošanās un nelokāmības," aicināja Zavahiri.

Al Qaeda līderis aicināja musulmaņus atbalstīt šo sacelšanos un nomainīt režīmu, kuru viņš nosodīja kā pretislāmisku. "Es aicinu katru musulmani un katru brīvu un godājamu cilvēku Turcijā, Irākā, Jordānijā un Libānā celties palīdzēt saviem brāļiem Sīrijā ar visu iespējamo," teikts videoierakstā.

Viņš raksturoja Asada valdību kā "postošu, ar vēzi slimu režīmu, kas smacē brīvo tautu Sīrijā".

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Kairā svētdien ir paredzēta Arābu līgas valstu ārlietu ministru sanāksme, lai apspriestu tālāko rīcību mēģinājumos atrisināt Sīrijas krīzi.

Ēģiptiešu kaujinieks Zavahiri ilgu laiku bija Al Qaeda līdera vietnieks. Viņš pārņēma Al Qaeda vadību pēc tam, kad Al Qaeda līderis Osama bin Ladens pērn 2.maijā tika nogalināts ASV karaflotes specvienības operācijā Pakistānā.

Zavahiri arī agrāk publicētos veidoierakstos ir mēģinājis izmantot tautas protestus arābu valstīs, tomēr Al Qaeda nav piedalījusies Ēģiptē, Lībijā un Tunisijā pērn notikušajos protestos, kuros tika gāzti šo valstu vadītāji.

ASV amatpersonas gan ir paudušas uzskatu, ka Al Qaeda Irākas nodaļa var būt sarīkojusi sprādzienus Sīrijas otrajā lielākajā pilsētā Alepo, kuros piektdien tika nogalināti 28 un ievainoti 235 cilvēki, kā arī uzbrukumus Damaskā decembrī un janvārī. Tas var būt apstiprinājums Asada apgalvojumiem par Al Qaeda līdzdalību Sīrijā notiekošajos nemieros.

Asads un Sīrijas valdošā elite pieder pie šiītu sektas alavītiem, kuras pārstāvji ir 12% valsts iedzīvotāju, bet opozīcija ir galvenokārt sunnīti, kas ir iedzīvotāju vairākums. Al Qaeda ir sunnītu teroristu tīkls.

Sīrija kaimiņvalsts Libānas otrajā lielākajā pilsētā Tripolē piektdien un sestdien apšaudēs starp alavītiem un sunnītiem gāja bojā divi un tika ievainots 21 cilvēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits