Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ANO: Sīrijas konflikts pieņēmis izteiktu starpkopienu raksturu

Sīrijas konflikts, kas ilgst jau 21 mēnesi, pieņēmis izteiktu starpkopienu raksturu, apdraudot veselas sabiedrības grupas, ceturtdien paziņojusi ANO izmeklēšanas komisija, kas pētījusi situāciju Sīrijā.

ANO izmeklētāji arī brīdinājuši, ka nesen izveidojušies islāmistu bruņotie grupējumi arvien biežāk darbojas neatkarīgi no Sīrijas lielākā bruņotās opozīcijas grupējuma - Brīvās Sīrijas armijas (BSA). "Konfliktam ievelkoties, [iesaistītās] puses kļuvušas vēl vardarbīgākas un neprognozējamākas, kas novedis pie tā, ka to rīcība arvien biežāk ir pretrunā starptautiskajām tiesībām," norādīts komisijas ziņojumā. Kā sevišķi saspringtas izmeklētāji minējuši sunnītu un šiītu attiecības.

"Veselas kopienas pakļautas riskam tikt izspiestām no valsts vai nogalinātām," atzīmēts ziņojumā. Kopienas pamatoti uzskata, ka to pastāvēšana ir apdraudēta, kas padara nepieciešamību pēc konflikta noregulējuma sarunu ceļā vēl steidzamāku, uzsvēruši ANO izmeklētāji, norādot, ka konfliktā ierauti arī Sīrijas armēņi, kristieši, drūzi, palestīnieši, kurdi un turki. Ierauti uzbrukumos un atriebības aktos, viņi ir spiesti izvēlēties, kurā pusē nostāties, un ļaut sevi apbruņot.

Tomēr visasāk savstarpējā pretestība jūtama starp Sīrijas alavītiem, kas pamatā ir prezidenta Bašara al Asada atbalstītāji un no kuriem nāk daudzas augstākās amatpersonas un militārpersonas, un sunnītiem, kas veido vairākumu Sīrijas iedzīvotāju un atbalsta pret valdību noskaņotos bruņotos grupējumus. Konflikts ir izraisījis "neizmērāmu iznīcību un cilvēku ciešanas", uzsvēruši ANO izmeklētāji, kuri kā piemērus minējuši virkni slaktiņu un spīdzināšanas gadījumu, ko veikuši kā režīma spēki, tā nemiernieki.

Īpašā Sīrijas konflikta izmeklēšanai veltītā komisija, kurā ietilpst arī Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāla bijušā prokurore Karla del Ponte, tika izveidota 2011.gada augustā, tomēr tai vēl nav bijusi iespēja novērtēt situāciju Sīrijā uz vietas. Šomēnes komisijas locekļi devās uz Jordāniju un Ēģipti.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējuši jau vairāk nekā 44 000 cilvēku - abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. ANO ir pārstājusi veikt nemieros nogalināto uzskaiti, un neatkarīgu apstiprinājumu SOHR aplēsēm nav iespējams gūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits