Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Analītiķi Trampa lēmumu vērtē kā piekāpšanos Krievijai

ASV aptur CIP atbalstu Sīrijas opozīcijai

ASV prezidents Donalds Tramps pieņēmis lēmumu apturēt Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) slepeno operāciju, kuras mērķis ir sniegt atbalstu pret Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada režīmu karojošajiem opozīcijas kaujiniekiem, atsaucoties uz vārdā nenosauktiem avotiem prezidenta administrācijā, vēsta The Washington Post. Sīrijas prezidenta uzticamākā sabiedrotā Krievija jau ilgāku laiku centusies panākt, lai amerikāņi atteiktos no militārā atbalsta spēkiem, kas karo pret Asadu, piektdien vēsta laikraksts Diena.

CIP slepeno programmu, kurā tūkstošiem mērenās Sīrijas opozīcijas kaujinieku saņēmuši apmācības un apbruņojumu, ASV sāka realizēt 2013. gadā iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā. Taču ar laiku operācijas mērķis panākt Bašāra el Asada aiziešanu no amata izrādījās arvien nereālistiskāks. Īpaši jau pēc 2015. gada, kad Krievija izvietoja Sīrijā sauszemes karaspēku un gaisa spēku vienību Sīrijas režīma atbalstam, vēsta Deutsche Welle. ASV atbalsts opozīcijas apmācībai un apbruņošanai īpaši samazinājās pēc tam, kad ar Krievijas gaisa spēku intensīvo uzlidojumu palīdzību Sīrijas valdības armija izsvēpēja opozīcijas kaujiniekus no to kontrolētajiem apgabaliem Alepo pilsētā.

The Washington Post raksta: "Avoti prezidenta administrācijā saka, ka slepenās programmas izbeigšana atspoguļo Trampa vēlmi atrast ceļus sadarbībai ar Krieviju, kura šo pret Asadu vērsto programmu uzskata par vēršanos pret savām interesēm. Programmas apturēšana vienlaikus ir apstiprinājums tam, ka Vašingtonas iespējas un griba gāzt Asadu no amata ir ierobežotas."

Amatpersonas laikrakstam teikušas, ka Tramps pieņēmis lēmumu atteikties no CIP programmas gandrīz pirms mēneša pēc tikšanās Baltā nama Ovālajā kabinetā ar CIP direktoru Maiku Pompeo un nacionālās drošības padomnieku Herbertu Reimondu Makmāsteru. Tas notika vēl pirms gaidāmās Trampa tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu G20 samita laikā Vācijā 7. jūlijā.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 21. jūlija, numurā!

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
CIP aptur atbalstu citas,suverēnas valsts opozīcijai?Bet ASV tak citu valstu darīšanās nejaucas un šausmīgi uztraucas par "Krievijas iejaukšanos" tās vēlēšanu gaitā.Kremlis tikai sniedza atbalstu Hilarijas Klintones opozīcijai ....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits